درصورت سرقت چک چه اقدامات قانونی باید صورت پذیرد؟
اگر چک سرقت شده به شکل سفید امضا بوده باشد و مرتکب سرقت ، از آن سوء استفاده کرده و آن را نقد کند ، به مجازات جرم سوء استفاده از سند سفید مهر یا سفید امضا محکوم خواهد شد .
www.instagram.com/mehdadgar
این مجازات در ماده 673 قانون مجازات اسلامی مطرح شده است : ” هر کس از سفید مهر یا سفید امضایی که به وی سپرده شده است و یا به هر طریق آن را به دست آورده ، سوء استفاده نماید ، به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد ” .
علاوه بر این ، پس از سرقت چک ممکن است که به همراه آن جرم جعل نیز اتفاق افتاده باشد و به عنوان مثال ، مبلغ چک بیشتر شده باشد و یا اینکه امضای دیگری در چک جعل شده باشد که در این صورت ، مرتکب علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از شش ماه تا دو سال یا به سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد .
نحوه پیگیری حضوری سرقت چک:
در قسمت های قبل به توضیح جرم سرقت چک و مجازات دزدیدن چک به لحاظ قانونی پرداختیم ؛ اما نکته مهمی که در ارتباط با وقوع جرم سرقت چک وجود دارد ، روش هایی است که به واسطه آنها می توان از سوء استفاده از چک پس از دزدیده شدن آن جلوگیری نمود . یکی از این روش ها ، شکایت کردن بابت سرقت چک و متعاقب آن ، دستور عدم پرداخت وجه چک به دارنده چک می باشد .
علاوه بر این ، پیگیری بابت سرقت چک در سامانه ساد 24 نیز امکان پذیر است که در قسمت بعد به توضیح آن می پردازیم ؛ اما آنچه در این قسمت توضیح داده می شود ، نحوه پیگیری حضوری سرقت چک از طریق بانک و از طریق دادسرا می باشد .
نحوه پیگیری سرقت چک از طریق بانک به منظور شکایت از سرقت چک ، در ضمن ماده 14 قانون صدور چک و تبصره های آن توضیح داده شده است که بر اساس این ماده ، صادر کننده چک ، ذی نقع یا قائم مقام قانونی آنها با تصریح به اینکه چک سرقت ، مفقود یا جعل شده و یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرایم دیگری تحصیل گردیده است ، می تواند کتبا دستور عدم پرداخت وجه چک را به بدهد . بانک بعد از احراز هویت دستور دهنده ، از پرداخت وجه چک خودداری خواهد کرد .
لازم به ذکر است که در این شرایط ، دارنده چک می تواند علیه کسی که دستور عدم پرداخت وجه چک به دلیل سرقت چک را داده است ، شکایت کند و اگر ثابت شود که عدم پرداخت چک بر خلاف ادعای مطرح شده مبنی بر سرقت چک بوده است ، کسی که خواهان عدم پرداخت وجه چک توسط بانک شده است ، علاوه بر پرداخت خسارات قانونی به مجازات چک برگشتی نیز محکوم می شود .
البته بر اساس تبصره دوم همین ماده ، دستور دهنده مکلف است پس از اعلام سرقت چک به بانک ، شکایت کیفری بابت سرقت چک را به مراجع قضایی تسلیم کرده و حداکثر ظرف مهلت یک هفته ، گواهی طرح شکایت خود را به بانک ارائه دهد . در غیر این صورت ، بعد از گذشت یک هفته ، بانک وجه چک را به دارنده چک پرداخت خواهد کرد .
بنابراین برای پیگیری حضوری سرقت چک می بایست فورا به بانک مراجعه و دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک داده و سپس با مراجعه به دادسرای محل دزدیده شدن چک و ذکر مشخصات چک از جمله شماره سریال آن ، اقدام به طرح شکایت کیفری بابت سرقت چک کرد و گواهی طرح شکایت را از دادسرا اخذ کرده و آن را ظرف مهلت یک هفته به بانک ارائه داد . در این صورت ، بانک موظف می شود تا تعیین تکلیف نهایی توسط مرجع رسیدگی کنننده در خصوص چک سرقتی ، وجه چک را در حساب مسدودی نگهداری کند .
درانتها هرگونه سوالی درخصوص چک های مفقودی ویا سرقط شده ونوع طرح دادخواست آن دارید میتوانید با وکلای ما درموسسه حقوقی محمدرضا مه دادگرتماس حاصل نمایید.
www.instagram.com/mehdadgar