.

تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی در قانون جدید چک چیست؟

تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی چیست؟

اخیرا قانون جدیدی برای چک وضع شده است که به‌موجب آن افراد لازم است برای دریافت دسته‌چک، در سامانه صیاد ثبت‌نام کنند و در هر زمان که می‌خواهند چک جدید صادر کنند، اطلاعات صادرکننده و دریافت‌کننده را در این سامانه ثبت کنند. هدف اصلی ایجاد این قانون، کاهش میزان چک‌های برگشتی و افزایش اعتبار چک‌هاست. بنابراین، یکی از سوالاتی که در این شرایط مطرح می‌شود این است که تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی چیست.

www.instagram.com/mehdadgar

قانون جدید چک چیست؟

اصلاح قانون صدور چک برای افزایش اعتبار چک‌ها و کاهش صدور چک‌های بی‌محل وضع شد و بخش‌هایی از آن از سال 1400 اجرایی شد. بر اساس این قانون، اگر چکی را صادر می‌کنید لازم است اطلاعات آن ازجمله تاریخ سررسید، مبلغ و اطلاعات هویتی فرد ذینفع را در سامانه یکپارچه‌سازی چک یا سامانه صیاد ثبت کنید. از سوی دیگر، فرد دریافت‌کننده چک نیز لازم است مندرجات روی چک را با مندرجات چک در سامانه صیاد تطبیق دهد. در این صورت، فرایند صدور چک‌ها به‌صورت دقیق‌تری انجام می‌شود و از بروز مشکلات حقوقی در آینده به‌طور قابل‌توجهی پیشگیری می‌شود.
از سوی دیگر، فردی که چک را دریافت می‌کند می‌تواند در سامانه صیاد از سابقه فرد صادرکننده چک به‌خوبی مطلع شود و به‌این‌ترتیب، اطمینان حاصل کند که چکی که دریافت می‌کند تامین وجه خواهد شد یا خیر. در قانون جدید چک، همچنین، دیگر امکان پشت‌نویسی چک وجود ندارد و هرگونه انتقال چک باید در سامانه صیاد ثبت شود. صدور چک در وجه حامل نیز در این قانون جدید ممنوع شده است. بنابراین، بانک مرکزی می‌تواند به این صورت، نظارت دقیقی بر روی چک‌ها داشته باشد. برخلاف قانون قدیم که بر اساس آن، بانک‌ها موظف به صدور دسته‌چک بودند در قانون جدید، بانک مرکزی مسئول صدور دسته‌چک برای افراد است.

تکلیف چک‌های قدیمی در قانون جدید چیست؟

اگرچه بخش‌های بسیار زیادی از قانون اصلاح قانون صدور چک از سال 1400 اجرایی شده است اما دسته‌چک‌ها و چک‌های قدیمی همچنان معتبر هستند. بنابراین، تا زمانی که دسته‌چک شما هنوز تمام نشده است می‌توانید از آن استفاده کنید اما وقتی از آخرین برگه دسته‌چک خود استفاده کردید، دسته‌چک جدیدی برای شما صادر می‌شود که مشمول قانون جدید می‌شود و ثبت آن در سامانه صیاد الزامی است.
بنابراین، با وجود وضع قانون جدید چک، چک‌های قدیم همچنان معتبر هستند و چک‌های قدیم حتی می‌توانند در وجه حامل نیز صادر شوند و امکان پشت‌نویسی آن‌ها نیز وجود دارد. قانون جدید برای چک‌های قدیمی اعمال نمی‌شود و همان قانون گذشته برایشان در نظر گرفته می‌شود.

تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی در قانون جدید چیست؟

همانطور که مطرح شد قانون جدید با هدف کاهش چک‌های برگشتی و اعتباربخشی به چک‌ها ایجاد شده است. بنابراین، در این شرایط، تعیین تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی اهمیت زیادی پیدا می‌کند. بر اساس قانون جدید، پس از گذشت سه سال از برگشت خوردن چک و صدور گواهی عدم پرداخت و در صورت نبود شاکی، بانک می‌تواند رفع سوء اثر چک را انجام دهد و بنابراین، سوابق فرد صادرکننده چک اصلاح می‌شود. شما می توانید با صفر تا صد چک برگشتی و مجازات آن در قانون جدید و قدیم آشنا شوید.
بر اساس قانون جدید، بانک‌ها موظف‌اند با مراجعه آنلاین به سامانه قوه قضاییه، برای صادرکنندگان چک‌های برگشتی، استعلام بگیرند و در صورت وجود نداشتن سوءسابقه و شکایت، با درج کد شش‌رقمی در سامانه بانک مرکزی، فورا برای رفع سوء اثر چک‌ها اقدام کنند. در مقابل، اگر همچنان، از صادرکننده چک شکایتی در جریان است، رفع سوء اثر امکان‌پذیر نیست و چک برگشتی روال قبلی خود را طی می‌کند.
از سوی دیگر، بر اساس قانون جدید اگر در سوابق شما چک برگشت‌خورده وجود داشته باشد شما نمی‌توانید چک جدیدی را در سامانه صیاد ثبت کنید و بنابراین، در ابتدا لازم است برای تامین وجه چک برگشتی قبلی و درنتیجه رفع سوء اثر اقدام کنید. این امر در راستای هدف قانون جدید چک یعنی کاهش میزان چک‌های برگشتی در نظر گرفته شده است.
درنهایت، در قانون جدید تمرکز بر جلوگیری از صدور چک‌های بی‌محل است و بنابراین، برای صدور و دریافت چک، برنامه مدونی در نظر گرفته شده است. پس از وضع این قانون، سوالی که افراد بسیار زیادی آن را مطرح کرده‌اند این است که تکلیف چک‌های برگشتی چیست. بر اساس قانون جدید، پس از گذشت سه سال از صدور گواهی عدم پرداخت، بانک پس از استعلام از قوه قضاییه و در صورت نبود شاکی می‌تواند برای رفع سوء اثر اقدام کند و درنتیجه فردی که چک برگشتی را صادر کرده است مجددا می‌تواند دسته‌چک دریافت کند.

درانتها هرگونه سوالی درخصوص قانون چکهای جدید و چکهای قدیمی دارید میتوانید با وکلای ما درموسسه حقوقی محمدرضا مه دادگرتماس حاصل نمایید.

www.instagram.com/mehdadgar

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *