شرایط ومراحل طرح دعوا در دیوان عدالت اداری چگونه است؟

شرایط ومراحل طرح دعوا در دیوان عدالت اداری چگونه است؟

اشخاص صلاحیت دار برای اقامه دعوا در دیوان عدالت اداری:

مطابق آنچه که در قوانین جمهوری اسلامی آمده است تنها شکایت فردی قابل استماع یعنی شنیدن خواهد بود که طبق مقرره تعیین شده در قانون قادر به انجام شکایت باشد ، یعنی اگر اشخاص حقیقی و حقوقی باشند که ذی نفع در مشکل پیش آمده نباشند حق بیان شکایت در هیچ مرجع قانونی را ندارند ، به عبارت دیگر شخصی امکان مطرح کردن شکایت خود را دارد که به نوعی ذی نفع در موضوع مطروحه باشد که اصطلاحا به آن داشتن سمت در دعوا گفته می شود .
منظور از سمت در دعوا این است که فردی که تحت عنوان شاکی در پرونده مطرح شده می باشد ، باید دارای سمت قانونی باشد یعنی یا خودش به طور فردی اقدام به اقامه دعوا نماید و یا این که توسط نماینده قانونی خود یعنی وکیل پایه یک دادگستری این کار را انجام دهد چرا که اگر غیر از این باشد دیوان عدالت اداری به آن رسیدگی نخواهد نمود.

مراحل طرح دعوا در دیوان عدالت اداری:
ثبت دادخواست دعوا :
در هر دعوایی فرد برای آن که بتواند به آن چه که حق اوست دست پیدا کند باید روندی را مطابق قانون جمهوری اسلامی طی نماید و طرح دعوا در دیوان عدالت نیز به عنوان یک مرجع قضایی از این قاعده مستثنی نمی باشد . برای بیان شکایت در دیوان فرد ابتدا ملزم به تقدیم یک دادخواست یا همان ثبت دادخواست با روش های تعیین شده می باشد ، این دادخواست باید به زبان رسمی کشور یعنی فارسی باشد زیرا در غیر این صورت اعتباری از دید قانون نخواهد داشت.

شرایط ثبت دادخواست مطابق قانون آیین دادرسی مدنی باید مورد رعایت واقع شود و اگر این امر انجام نشود ، دادخواست ثبت شده در دیوان ناقص شمرده شده و اخطار رفع نواقض داده می شود.

دادخواست باید شامل چه مشخصاتی باشد؟
مشخصات فرد شاکی

مشخصات طرف شکایت

مشخصات وکیل ( وجود وکیل در این جا الزامی نیست)

موضوع شکایت

شرح شکایت

ادله مورد استناد در طرح دعوا

ارجاع و رسیدگی :
بعد از آن که دادخواست ثبت شد و نواقض آن در صورت وجود برطرف شد ، شکایت به شعبه مربوطه ارجاع داده می شود و مطابق آن چه که در دیوان آمده است دادخواست های ثبت گشته توسط رئیس و یا معاون او به شعبه ارجاع داده می گردد.

بعد از آن که دادخواست ارجاع داده شد ، قاضی شعبه در صورت احراز صلاحیت و تکمیل بودن پرونده ، طرف مقابل دعوا را از دعوای مطرح شده آگاه می سازد و طرف مقابل شکایت موظف می باشد که در مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ نسبت به پاسخ ، اقدامات لازم را انجام دهد و اگر در این مدت کاری انجام نداد این امر مانعی برای رسیدگی محسوب نمیشود .

صدور و اجرای رای:
بعد از آن که شعبه مربوطه و دارای صلاحیت به پرونده به طور کامل رسیدگی نمود و تحقیقات لازمه را برای روشن شدن موضوع انجام داد باید ختم رسیدگی را اعلام نماید و در مدت یک هفته نسبت به انشا حکم اقدام کند .

شعبه دیوان بعد از آن که یک نسخه از حکم را برای طرف مقابل دعوا یعنی محکوم علیه ارسال نمود وظیفه دارد که یک نسخه دیگر را به واحد اجرای احکام دیوان ارسال بکند، در این حالت محکوم علیه باید در مدت یک ماه برای جلب رضایت فرد شاکی و یا اجرای حکم اقدامات لازم را انجام دهد و نتیجه مربوطه را به واحد اجرای احکام ارسال نماید.

حال اگر موقعیت دیگری مطرح شد و در حالت دیگر محکوم علیه رای را اجرا نکرد، در اینجا اجرای احکام باید موضوع را گزارش کند و شعبه ای که حکم را صادر نموده باید خارج از نوبت به موضوع استنکاف از اجرای حکم رسیدگی نماید و حکم اقتضایی را صادر کرده و بعد پرونده را به واحد اجرای احکام بفرستد، بعد از تعیین مدت برای فرد خاطی او باید به اجرای حکم بپردازد.

نکته ای که در خصوص بحث شکایت در دیوان وجود دارد بحث رعایت مهلت شکایت می باشد به این صورت که مهلت در نظر گرفته شده برای افراد داخل کشور سه ماه و افراد خارج از کشور شش ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی مرجع مورد نظر می باشد.

هزینه دادرسی در دیوان عدالت اداری
شما به عنوان فردی که می خواهید اقامه دعوا نمایید باید این امر را بدانید که تقدیم دادخواست مستلزم پرداخت هزینه های دادرسی می باشد . در این خصوص ماده ۱۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مطرح کرده است که هزینه دادرسی در شعب بدوی دیوان مبلغ صدهزار ریال و در شعب تجدید نظر مبلغ دویست هزار ریال می باشد.

در این خصوص نیز تبصره ای مطرح کرده است که بیان می دارد مبلغ اعلام شده در این ماده متناسب با نرخ تورم اعلام شده و توسط بانک مرکزی هر سه سال یک بار به پیشنهاد رئیس دیوان و به تاییده رئیس قوه قضاییه و تصویب هیات وزیران می تواند مورد تعدیل واقع شود.

درانتها هرگونه سوالی درخصوص بحث دیوان عدالت اداری دارید میتوانید با وکلای ما درموسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر تماس حاصل نمایید.

www.instagram.com/mehdadgar

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *