حکم رشدو تمامی موارد قانونی آن :
اصولاً برای انجام اعمال حقوقی یعنی اعمالی که برای اشخاص ایجاد تعهد بویژه تعهد مالی می نماید شرایطی لازم است که از جمله این شرایط رسیدن به سن خاص می باشد با این توضیح که چنانچه اشخاص به سن خاصی نرسند نمی توانند معامله نمایند. این سن در ایران 18 سال می باشد و پس از رسیدن به این سن اشخاص می توانند امور مالی خود را مدیریت نمایند. اما برخی اوقات و تحت شرایطی ضرورت دارد برخی ازاشخاصی که به سن 18 سال نرسیده اند بتوانند در امور مالی خو دخالت کنند.
جکم رشد
بیشتر این فرض زمانی بروز پیدا می کند که به یک شخص نوجوان اموالی به ارث برسد و َآن شخص می خواهد رأساً در اموال خود دخل و تصرف نماید در این صورت چون به سن 18 سال شمسی نرسیده است نمی تواند چنین دخالتی در اموال خود انجام دهد. اما برای چنین افرادی یک اختیار قانونی نیز در نظر گرفته شده است. به این صورت که شخص نوجوان می تواند در خواست صدور حکم رشد قبل از رسیدن به سن 18 سال را بنماید. دادگاه برای احراز سنجش عقل و قوای دماغی شخص نوجوان را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد و چنانچه پس از ارجاع نظریه پزشکی قانونی دلالت بر این داشته باشد که نوجوان قدرت درک و تشخیص میزان سود و زیان خود را دارد در نظریه مذکور قید می نماید که نوجوان توانایی مدیریت امور مالی خود را دارد.
در این صورت دادگاه با توجه به نظریه پزشکی قانونی حکم به رشد شخص را صادر می نماید و پس از صدور حکم رشد شخص رشید محسوب شده و می تواند در امور مالی خود دخالت نماید و دیگر نیازی به نماینده قانونی از جمله ولی قهری و قیم ندارد.
سن بلوغ شرعی پسران 15 سال تمام قمری، و دختران 9 سال تمام قمری می باشد که، این سن را، سن بلوغ شرعی میگویند.
برابر قانون رشد متعاملین مصوب 13 شهریور ماه 1313 :اشخاص بالای 18 سال تمام شمسی را، رشید محسوب می کنند و احراز و اثبات رشد آنها را لازم نمی دانند و بنابر رویه مرسوم درعرف بانک داری، سازمان ها و موسسات دولتی و… صرفاً اشخاص بالای 18 سال، صلاحیت، انجام امور تجارتی و معاملاتی را دارند، مگر آنکه حکم رشد آنها، صادر شود.
درخواست صدور حکم رشد چگونه است؟
اشخاصی که به سن 18 سال تمام شمسی نرسیده انند می توانند با تقدیم دادخواست اثبات رشد در دادگاه خانواده،رشد خود را اثبات نمایند دادگاه درخواست صدور حکم را بررسی و ادعاهای مزبور را با انجام تحقیقات محلی و جلب نظر کارشناس تخصصی اثبات خواهد کرد و پس از آن حکم رشد را صادر خواهد کرد .
نقش پزشک قانونی درحکم رشد :
یکی از وظایف پزشک قانونی، تعیین سن و صدور گواهی رشد است که پس از استعلام مراجع قضایی پاسخ خواهد داد.
لغو حکم رشد چگونه است؟
شخص پس از رسیدن به سن بلوغ دارای رشد است که با اثبات دادگاه حکم رشد وی اعلام میشود اما در صورتی که پس از سن بلوغ شخص اهلیت خود را از دست بدهد باید لغو حکم او را از دادگاه درخواست نمود که دادگاه با ارجاع به پزشک قانونی و با نظریه کارشناسی مربوطه در صورتی که عدم اهلیت را محرز دانست حکم رشد را لغو خواهد کرد.
درانتها هرگونه سوالی درخصوص حکم رشد دارید میتوانید با وکلای ما در موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر تماس حاصل نمایید.
www.instagram.com/mehdadgar