روز وکیل مبارک

انواع طلاق قسمت 1

انواع طلاق قسمت 1

طلاق یک راه حل قانونی برای خاتمه دادن به زندگی مشترکی است که دیگر ادامه آن امکان پذیر نیست. بنابراین زوجینی که بنا به دلایل گوناگون می‌خواهند از یکدیگر جدا شوند، راه حل طلاق را انتخاب می‌کنند. اما طلاق انواع گوناگونی دارد و از منظرهای گوناگونی مورد بررسی قرار گرفته شده است. روانشناسان و مشاورین خانواده تلاش‌های زیادی را در حفظ نظام خانواده‌ها صورت می‌دهند، اما باز هم برخی از شرایط و یا مشکلات، قابل تحمل نبوده و افراد را مجبور به طلاق می‌کنند.همچنین جهت مطالعه بیشتر در خصوص امور حقوقی مربوط به طلاق به     شرایط طلاق غیابی چیست ؟  مراجعه نمایید

همانطور که گفتیم، طلاق انواع گوناگونی دارد و بسته به درخواست مرد، درخواست زن و یا توافق هر دو طرف انجام می‌شود. گاهی هم طلاق به شکل غیابی یعنی بدون حضور یکی از زوجین انجام می‌شود که بستگی به شرایط خاصی دارد. در قانون مدنی یک دسته بندی کلی برای طلاق آمده که همه انواع طلاق را در بر می‌گیرد. در این تقسیم بندی طلاق به دسته‌های اصلی زیر تقسیم می‌شود:

انواع طلاق-موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر
انواع طلاق
  • طلاق بائن
  • طلاق رجعی

انواع طلاق بائن

شاید با خودتان بگویید که چه طلاق‌هایی جزو دسته طلاق بائن هستند؟ در پاسخ باید بگوییم که طلاق بائن به طلاقی می گویند که در آن شوهر امکان رجوع به زن را ندارد و چنانچه بخواهد مجدد با او زندگی کند، چنین اجازه‌ای را ندارد. مگر اینکه مجدد عقد کنند و صیغه عقد میانشان جاری گردد. در این شرایط زن مجاز است که دوباره مهریه جدید و شرایط تازه‌ای را برای عقد خود در نظر بگیرد. به طور کلی 4 نوع طلاق وجود دارند که مرد بعد از جدایی امکان مراجعت را ندارد و همه این 4 مورد در دسته طلاق‌های بائن قرار می‌گیرند. در ادامه به معرفی این چهار مورد می‌پردازیم.

طلاقی که قبل از شروع زندگی زناشویی اتفاق بیفتد

اگر زوجین خیلی زود به این نتیجه برسند که امکان زندگی با یکدیگر را ندارند، قبل از شروع زندگی زناشویی می‌توانند از طلاق بائن استفاده کنند. در حقیقت قبل از برقراری رابطه جنسی اگر زوجین از هم جدا شوند، طلاق بائن تلقی می‌شود و زن می‌تواند نصف مهریه خود را مطالبه کند.

زنان در مرحله‌ای از زندگی خود دیگر دچار عادت ماهیانه نمی‌شوند که این مسئله تحت عنوان دوران یائسگی شناخته می‌شود. اغلب زنان در این دوران دیگر توان بارور شدن را ندارند و بچه دار نمی‌شوند. دوره یائسگی معمولاً در سنین 40 تا 50 سالگی شروع می‌شود. اگر زنی این دوران را تجربه کرده باشد و شوهرش از او جدا شود، طلاقشان از نوع بائن شناخته شده و مرد دیگر اجازه رجوع به زن را ندارد.

www.mehdadgar.ir

اگر زن سه طلاقه شده باشد

اگر زوجینی ۳ بار متوالی ازدواج کنند و طلاق بگیرند، بعد از ۳ بار طلاق متوالی زن بر مرد حرام می‌شود و نه تنها دیگر حق ازدواج با یکدیگر را ندارند بلکه طلاقشان نیز بائن بوده و مرد دیگر حق رجوع ندارد. در این شرایط امکان ازدواج دوباره این زوج تنها در صورتی امکان پذیر است که زن با شخص دیگری ازدواج کرده و با او رابطه زناشویی داشته باشد. در این صورت اچنانچه زن از آن مرد جدا شود، مجدداً می‌تواند با همسر اول خود که سه بار متوالی از هم طلاق گرفته بودند ازدواج کرده و از نو تشکیل زندگی دهند.

طلاق خلع و مبارات

دو نمونه طلاق دیگر، عبارتند از طلاق خلع و طلاق مبارات. نقطه مشترکی که میان این دو نوع طلاق وجود دارد، کراهت و تنفر شدید زن از مرد می‌باشد تا اندازه‌ای که زن حاضر می‌شود مهریه یا بخشی از اموال خود را بخشیده تا از شوهرش جدا شود.

 

انواع طلاق رجعی

طلاق رجعی نیز به دو دسته تقسیم می‌شود

طلاقی که با درخواست مرد باشد

همانطور که گفتیم طبق قانون مدنی، طلاق به اراده مرد می‌باشد و هر زمان که خواست، می‌تواند زن خود را طلاق بدهد. البته برای طلاق باید به دادگاه مراجعه نمود و حکم طلاق تنها با رأی دادگاه صادر می‌شود، بنابراین طلاق به این سادگی‌ها هم نیست. خوب است بدانید که طلاق به درخواست مردان یکی از انواع طلاق است که تحت عنوان طلاق رجعی نیز شناخته می‌شود.

در این نوع طلاق چنانچه مدت عده زن به اتمام نرسیده باشد حق رجوع برای مرد وجود دارد. در حقیقت بدون نیاز به عقد مجدد، زوجین می‌توانند دوباره برای زندگی مشترک به هم باز گردند. عده در این نوع طلاق به صورت زیر است:

عده طلاق و عده فسخ نکاح سه طهر (یعنی 3 ماه پاک شده از حیض) می‌باشد. به جز مواردی که زن بنا به سن و سالی که دارد دچار یائسگی شود که در این شرایط عده او 3 ماه خواهد بود.

ناگفته نماند که چون نوع طلاق به درخواست شوهر انجام می‌شود، فرصت پشیمانی به او نیز داده شده و اگر بخواهد که به زندگی مشترک بازگردد اختیار استفاده از طلاق رجوع را داشته و برای این اقدام نیازی به رضایت زن نیست.

www.mehdadgar.ir

طلاق خلع ومبارات در صورتی که زن رجوع به عوض کند

گفتیم طلاق خلع و مبارات نیز دو نوع دیکر از انواع طلاق هستند که به دلیل کراهت و تنفر زن از مرد یا کراهت هر دوی زوجین اتفاق می افتد. در این نوع طلاق که از نوع بائن می‌باشد (قابلیت رجوع ندارد) اگر زن بعد از اینکه وجهی از اموال یا مهریه‌اش را به شوهرش بخشید، رجوع کند و آن را از شوهر خود باز پس گیرد، طلاق بائن به طلاق رجعی تبدیل می‌شود و قابلیت بازگشت یا رجوع را دارد. بنابراین زن امکان مطالبه وجه پرداختی را از شوهرش دارد و می‌تواند در صورت باز پس گیری آن اموال امکان رجوع شوهر را ایجاد کند و بدون عقد به نکاح مجدد همسر سابق خود درآید.

طلاق توافقی در شرایطی روی می‌دهد که زند و شوهر امکان سازگاری با یکدیگر را ندارند

طلاق غیابی چگونه انجام می‌گیرد؟

براساس گفته کارشناسان دادگستری، هر گاه مرد مجهول المکان باشد، زن می‌تواند طلاق غیابی گرفته و از مرد جدا شود. البته برای تایید مجهول المکان بودن شوهر، زن باید در دادخواست دادگاه نشانی حضور شوهر را مشخص کند. در صورتی که مرد شناسایی نشود، از طریق روزانه کثیرالانتشار آگهی به چاپ خواهد رسید تا افرادی اگر اطلاعاتی از فرد دارند، به دادگاه آمده و اطلاعاتی ارائه دهند.

شایان ذکر بوده که اگر خواهان موفق به یافتن نشانی خوانده نشود، دادگاه دستور خواهد داد تا در روزنامه کثیرالانتشار با هزینه خواهان آگهی منتشر خواهد شد. تاریخ انتشار آن نباید کمتر از یک ماه باشد.

پس از مراحل فوق به خوانده ابلاغ قانونی ارائه می‌شود تا در دادگاه طلاق حضور بیابد. اگر پس از این مرحله دو بار اخطاری صورت گیرد و اتفاقی رخ ندهد، قاضی می‌تواند رای طلاق را صادر کرده و در سوی دیگر یکی از طرفین همچنان در دادگاه حضور نیابند، قاضی نماینده‌ای را معرفی کرده تا صیغه طلاق جاری شود.https://rrk.ir/Laws/ShowLaw.aspx?Code=18421

رند و بنا به خواست و توافق هر دو اقدام به طلاق می‌کنند. طلاق توافقی با خاست هر دوی زوجین انجام می‌شود و معمولاً در این گونه طلاق، زن مهریه خود را می‌بخشد و مهر حلال و جان آزاد می‌کند. ممکن است در طلاق توافقی، درخواست از جانب مرد، زن و یا هر دوی آن‌ها داده شود.

همچنین در صورت اتفاق این ماجرا برای زن، یعنی اینکه زن مجهول المکان باشد، مرد قادر است تا زن را غیابی طلاق دهد. به نوعی در طلاق غیابی هر دو طرفین در صورت اثبات، طلاق را می‌توانند اجرا کنند. در شرایط معمولی مرد به راحتی می‌تواند طلاق دهد اما زن باید دلایلی داشته باشد.

گذشته از آن اگر زن نشانی واهی برای مرد دهد، مرد می‌تواند در زمینه طلاق صورت گرفته، واخواهی کند. شایان ذکر است این مسائل برای زوجین ساکن خارج از کشور به صورتی است که اگر زن در خارج کشور باشد و مرد هم مجهول المکان محسوب شود، زن با به کارگیری وکیل ایرانی، طلاق غیابی را در ایران انجام خواهد داد.

www.mehdadgar.ir

پس از صورت گرفتن طلاق غیابی و سپری شدن زمان عده، زن در صورت باکره بودن بدون اجازه پدر یا جد پدری قادر است تا ازدواج مجددی داشته باشد و عقد فرد دیگری درآید. بنابراین ازدواج مجدد به سادگی انجام خواهد گرفت و نیازی به اجازه افرادی نیست و زن باکره می‌تواند به سادگی مجددا ازدواجی داشته باشد.

طلاق انواعی دارد و طلاق غیابی یکی از چندین نوعی بوده که در قانون به آن اشاره شده است. طلاقی که بدون حضور یکی از طرفین زوج انجام می‌گیرد. البته برای رای طلاق غیابی می‌بایست محرض شود که یکی از طرفین غایب است و باید طلاق به صورت غیابی انجام گیرد.

شاید این پرسش برای شما به وجود بیاید که چرا طلاق را به صورت غیابی می‌گیرند. پیشتر نیز توضیح داده شد که در برخی موارد قابل مشاهده است که یکی از طرفین زوج مجهول المکان شده و طبق ماده 1103 قانون مدنی، زن و مرد باید با یکدیگر حسن معاشرت داشته باشند و در جای دیگر طبق ماده 1106، مرد می‌بایست نفقه‌ای به همسرش پرداخت کند.

بنابراین باید بدانیم که این طلاق تایید شده بوده و برخی آن را طلاق مناسبی نمی‌دانند. اما در حقیقت یک طلاق تایید شده است و کارشناسان دادگستری آن را یکی از آخرین راه‌ها برای جدایی زوجین می‌دانند. زیرا زوجین ممکن است راهی جز طلاق نداشته و نیاز پیدا کنند که به طور حتم جدا شوند. شایان ذکر است که این نوع طلاق بیشتر در مواقعی به وجود می‌آید که یکی از زوج‌ها به دلایلی در زندگی حضور نداشته و غایب می‌شود.

همانطور از نام این نوع طلاق پیدا است، باید حتما یکی از طرفین غیبت داشته باشند تا دادگاه رای بر طلاق غیابی دهد. بنابراین یکی از انواع طلاق‌هایی بوده که رایج است و محدودیتی در آن وجود ندارد.

عسر و حرج در طلاق غیابی

در طلاق غیابی گاهی عسر و حرج هم پیش می‌آید که برای روشن شدن موضوع باید به آن هم پرداخت. براساس ماده 1130 قانون مدنی، در صورتی که ادامه زندگی مشترک زوجین موجبات عسر و حرج زن گردد، می‌توان با حضور در دادگاه تقاضا طلاق کرد.

قطعا باید بدانید که اگر  عسر و حرج در دادگاه مشخص شود، قاضی مرد را مجبور به طلاق کرده و در غیر این صورت زن به درخواست خود طلاق خواهد گرفت. معنای عسر و حرج چنین بوده که اگر زندگی به سطح دشواری برای زن برسد که دیگر تحمل ادامه زندگی را نداشته باشد، طلاق را می‌تواند با مراجعه به دادگاه و ارائه دادخواست جاری کند.

مرد باید به دادن نفقه زن بپردازد و زندگی مشقت بار برای زنان که توسط مرد به وجود می‌آید، مجازاتی را برای مرد به دنبال خواهد داشت. بنابراین بایستی نتیجه گرفت که عسر و حرج اگر محرض شود قطعا طلاق را حتمی می‌سازد و مرد باید زندگی مناسب و ایده آلی را برای همسر خود فراهم آورد.

جهت هر گونه مشاوره در این زمینه می توانید با مشاوران و وکلای موسسه حقوقی محمد رضا مه دادگر با شماره های 77723606 و 77724264 تماس حاصل فرمائید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *