در صورت تجاوز چه اقداماتی باید انجام داد؟
این جرم زمانی رخ میدهد که با فردی که راضی نیست رفتار جنسی انجام بگیرد. طبق آمار و ارقام ۹۰ درصد از قربانیان تجاوز جنسی خانم ها هستند ولی این جرم اختصاص به قربانیان خانم ندارد، بلکه کودکان و مردان نیز گاهی مورد تجاوز جنسی قرار میگیرند. شخص مرتکب ممکن است بنا به دلایل متفاوتی اقدام به جرم کرده باشد مثلا ممکن است به دلیل خصومت یا انحراف جنسی و یا مستی و … اقدام به ارتکاب این جرم کرده باشد.
تجاوز جنسی یکی از دردناک ترین آسیب هایی است که ممکن است فرد در طول زندگی خود تجربه کند که علاوه بر صدمه جسمی که به وی وارد گردیده ممکن است او دچار صدمات روحی فراوانی نیز گردد. قربانیان تجاوزات جنسی معمولاً به دلایلی که مهمترین آن ترس از خانواده و حفظ آبرو می باشد سعی در پنهان کردن این موضوع دارند ولی باید برای بهبود حال خود و جلو گیری از اقدامات مجدد شخص متجاوز با قربانی و یا اشخاص دیگر این موضوع مورد رسیدگی قضایی قرار گیرد چرا که رسیدگی قضایی علاوه بر اينكه سبب مجازات مرتکب ميشود سبب پیشگبری از جرایم مشابه نیز خواهد بود.
شخص قربانی باید دو دسته از اقدامات را پس از مورد تجاوز قرار گرفتن انجام دهد دسته اول شامل اقدامات پزشکی می شود، این اقدامات برای جلوگیری و درمان آسیب های جسمی است که ممکن است برای فرد ایجاد شده و یا ایجاد شود. دسته دوم از اقدامات لازم پس از مورد تجاوز جنسی قرار گرفتن اقدامات قانونی می باشد.
همانطور که گفته شد در اکثر مواقع اشخاص سعی در پنهان نمودن این نوع جرایم دارند ولی اقدامات قانونی که به آنها اشاره خواهیم نمود برای طرح دعوا علیه متجاوز در محکمه و همچنین اعاده حیثیت و گرفتن غرامت از وی و یا از اداره قربانیان این جرایم لازم و ضروری است
اولین اقدامی که شخص قربانی تجاوز و یا خانواده وی باید انجام دهند؛ تماس حاصل نمودن با پلیس برای صورتجلسه کردن وضعیت موجود می باشد. پلیس پس از حضور تمام مدارک و شواهد را صورتجلسه خواهد نمود حتی رفتارهای هیجانی لحظه های بعد از وقوع تجاوز نیز توسط پلیس در صورتجلسه قید می گردد که می تواند در اثبات جرم در دادگاه مورد توجه قرار گیرد.
www.mehdadgar.ir
در ۲۴ الی ۴۸ ساعت اولیه تجاوز جنسی باید شخص قربانی به پزشکی قانونی مراجعه نماید و در صورتی که شخص مراجعه به پزشکی قانونی را به بیش از این مدت به تاخیر بیندازد ممکن است آثار جرم از بین برود در فاصله وقوع تجاوز تا مراجعه به پزشکی قانونی لازم است شخص قربانی از انجام اقداماتی مانند حمام کردن یا مسواک زدن خودداری کرده و لباس هایی را که در زمان وقوع تجاوز بر تن داشته است در پلاستیک در بسته جهت ارائه به پزشکی قانونی نگهداری کند و تمام جزئیات به ویژه زمان و مکان وقوع جنایت را یادداشت کند. به این دلیل شخص باید از انجام این اقدامات خودداری کند چون با انجام دادن این اقدامات آثار جرم از بین خواهد رفت ولی اگر آثار تجاوز روی لباس یا ملحفه قربانی به جای مانده باشد تا سال های زیادی نیز می توان با استفاده از آن آثار که DNA از جمله آن است که شخص متجاوز را شناسایی نمود. لازم به ذکر است در پزشکی قانونی در صورتی که شخص فکر می کند داروی خواب آور یا مواد مخدر یا الکل به وی داده شده است، میتواند درخواست نماید تا پزشکی قانونی از طریق آزمایش خونی که از وی می گیرد این موضوع را نیز مورد توجه قرار داده و در در گزارش خود قید نماید
اقدام بعدی شخص طرح شکایت از متجاوز می باشد که معمولاً در دادسرای محل وقوع جرم مطرح می گردد این شکایت می تواند عناوین متفاوتی را داشته باشد که عنوان بستگی به نوع تجاوز دارد، مانند عنوان تجاوز به عنف یا… . در مراجع کیفری با توجه به اینکه زمان در جرائم تجاوزات جنسی نقش مهمی دارد تفاوتی بین رسیدگی به این جرایم و سایر جرایم وجود ندارد و به آنها به صورت ویژه رسیدگی نمی گردد بنابراین بهتر است که شخص در همان ابتدا برای اینکه نشانه های تجاوز از بین نرود درخواست دستور موقت کند تا با این اقدام خود سبب شود به پرونده وی زودتر رسیدگی گردد.
09121597687
بر اساس ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری به جرایم منافی عفت بر خلاف سایر جرایم که ابتداً توسط دادسرا تعقیب صورت میگیرد و سپس پس از صدور قرار نهایی و کیفرخواست پرونده به دادگاه ارجاع میگردد، به صورت مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی خواهد گردید. بنابراین در پرونده های تجاوز جنسی دادسرا به امر تعقیب و تحقیق نمی پردازد و پس از مطرح شدن شکایت پرونده مستقیم به دادگاه ارجاع می گردد.
همچنین به استناد ماده ۱۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری در جرایم منافی عفت، هرگونه تعقیب و تحقیق ممنوع می باشد مگر اینکه پرونده دارای شاکی باشد و یا اینکه جرم در منظر عمومی واقع شده باشد یا به عنف و یا سازمان یافته باشد که در این موارد تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط دادگاه انجام می گیرد. بنابراین به طور خلاصه باید گفت که در پرونده های منافی عفت از جمله پرونده های در خصوص تجاوزات جنسی پرونده به صورت مستقیم در دادگاه مطرح شده و در صورتی که شاکی داشته باشد تعقیب و تحقیق در محدوده شکایت توسط قاضی دادگاه انجام خواهد گرفت.09121597687
لازم به ذکر است که پس از تقدیم شکایت با نامه قضایی که مقام قضایی صادر می کند شاکی می تواند به کلانتری مراجعه نموده و در صورت شناخت شخص متجاوز، به همراه مامور به محل زندگی او مراجعه کرده و از این طریق شکایت او به متجاوز ابلاغ گردد و در همان لحظه او را به همراه مامور به کلانتری آورد. این اقدام میتواند از فرار متهم جلوگیری کند.
پس از مطرح شدن پرونده در دادگاه، جلسه رسیدگی تشکیل خواهد شد. در جلسه رسیدگی شاکی باید ادله خود را ارائه دهد که ادله این جرم مانند سایر جرایم عبارتند از اقرار و شهادت و علم قاضی که معمولاً دو مورد اول در این جرم بی کاربرد هستند چرا که اقرار شخص متجاوز بر علیه خود امری بعید می باشد و همچنین به دلیل پنهانی بودن تجاوزات جنسی معمولاً شاهدی وجود ندارد تا به عنوان دلیلی بتوان از شهادت او استفاده نمود بنابراین تنها دلیل باقیمانده علم قاضی است. علم قاضی با توجه به مواردی مثل گزارش اولیه پلیس، نظریه پزشکی قانونی، اظهارات متهم در جلسه رسیدگی و عکس و مدارک الکترونیک از جمله تهدید قربانی از جانب متهم از طریق پیامک و… حاصل میگردد.
در نهایت چنانچه در این خصوص سوال یا پرونده ای داشته اید می توانیدباوکلای متخصص در موسسه محمدرضا مه دادگر با شماره 77723606 و 77724264 تماس حاصل نمایید.
www.mehdadgar.ir