به مناسبت روز جهانی زن {انواع خشونت علیه زنان}
بمناسبت روز جهانی زن
از مهمترین آسیبهای اجتماعی و خانوادگی که گریبانگیر تمامی کشورهای دنیا و جوامع بشری شده است، خشونت خانگی میباشد که بیشتر در رابطه با کودکان، دختران و زنان است.
به گونهای که تمامی کشورهای دنیا در تلاشند تا با توجه به زیرساختهای اجتماعی، انتظامی و حقوقی تا حد امکان از وقوع خشونت علیه زنان، کودکان و دختران جلوگیری کنند.
یا می دانید خشونت خانگی چیست و چه تعریفی در قانون دارد؟ برای آشنایی با انواع خشونت علیه زنان، باید این موارد را به خوبی بشناسید و قادر به تفکیک آنها از یکدیگر باشید. هر نوع خشونتی که در حیطه خانواده و زندگی خصوصی افراد رخ می دهد، خشونت خانگی نامیده می شود. این نوع خشونت در میان افرادی اتفاق می افتد که به سبب ارتباطات خونی، خانوادگی یا قانونی با یکدیگر روابط صمیمی و پیوندهای عمیق دارند. خشونت خانگی عموما در مورد زنان و دختران مطرح می شود اما این شرایط برای آقایان نیز وجود داشته و دارد. البته خشونت خانگی در مورد کودکان نیز مطرح است ولی چون مبحث کودک آزاری خود یک آسیب اجتماعی مهم و مجزاست
بر اساس تعریف سازمان ملل، خشونت خانگی علیه زنان عبارت است از: «هر نوع عمل خشونتآمیز مبتنی بر جنسیت که منجر به آسیب جسمی، جنسی و روانی به زنان شود.» بر این اساس، انواع خشونت علیه زنان شامل خشونت جسمی، خشونت جنسی، خشونت عاطفی و روانی و خشونت کلامی می شود. به تازگی مصادیق دیگری از خشونت از جمله خشونت اقتصادی نیز جزء این دسته بندی قرار گرفته اند. ازدواج اجباری، ازدواج و بارداری دختران زیر ۱۸ سال و مواردی از این دست هم دیگر مصادیق خشونت علیه زنان هستند.
لایحه منع خشونت علیه زنان دارای دو هدف کلی یعنی بازدارندگی از خشونت علیه زنان و حمایت از زنان آسیب دیده است. انواع خشونت علیه زنان در این لایحه تعریف شده اند و مصادیق آنها نیز با دقت تشریح شده اند. تشکیل «شورای هماهنگی تأمین امنیت زنان» هم از مواردی است که در این لایحه پیش بینی شده است. این شورا وظیفه کلی نظارت و سیاست گذاری در موارد مرتبط را بر عهده دارد. ایجاد «صندوق حمایت از زنان» در دادگستری هم از دیگر موارد پیش بینی شده در این لایحه است که حمایت از زنان آسیب دیده یا در معرض خطر را راحت تر خواهد کرد.
جرم انگاری مصادیق خشونت علیه زنان، تشدید مجازاتهای موجود برای مرتکبان جرائم با موضوع خشونت علیه زنان، طراحی و پیشبینی نهادهای حمایتی و پیشبینی برای همکاری گسترده دستگاه های عمومی مانند بهزیستی، وزارت بهداشت، وزارت آموزش و پرورش و صدا و سیما نیز از دیگر ویژگی های لایحه مورد بحث به شمار می روند. لایحه منع خشونت علیه زنان به گونه ای طراحی شده که علاوه بر آگاهی بخشی در خصوص خشونت علیه زنان، مصادیق برخورد قانونی با خاطیان و مجرمین نیز به صورت واضح بیان شوند. البته با این که مدت زیادی از تقدیم این لایحه به قوه قضاییه گذشته است، هنوز دستگاه قضا این لایحه را برای بررسی در اختیار مجلس قرار نداده است.
خشونت خانگی
خشونت خانگی، که گاهی سوءاستفاده خانگی یا خشونت از سوی شریک زندگی نیز خوانده می شود، به هر گونه الگوی رفتاری اطلاق می شود که برای به دست آوردن یا حفظ قدرت و تسلط علیه شریک زندگی اعمال می شود. این تعریف، شامل کلیه اعمال جسمی، جنسی، احساسی، اقتصادی، روانی و یا تهدید به انجام آن اعمال است که شخص دیگری را تحت تاثیر قرار می دهد. خشونت خانگی، یکی از رایج ترین انواع خشونت است که زنان در سطح جهان آن را تجربه می کنند.
خشونت خانگی می تواند شامل این موارد شود
-
خشونت اقتصادی
- شونت اقتصادی شامل ایجاد یا تلاش برای ایجاد وابستگی مالی شخص به وسیله کنترل کامل منابع مالی، جلوگیری از دسترسی به پول، و/ یا منع از حضور در مدرسه یا مشاغل است.
-
خشونت روانی
- خشونت روانی شامل ایجاد ترس از طریق ارعاب، تهدید به صدمه جسمی به خود، شریک زندگی یا دیگران، آسیب زدن به حیوانات خانگی یا اموال، به بازی گرفتن ذهنی، یا اجبار به دوری از دوستان، خانواده، مدرسه و / یا کار است.
-
خشونت احساسی
- خشونت احساسی شامل تضعیف حس خود ارزشمندی از طریق انتقاد مداوم، کم ارزش کردن توانایی های دیگری، اسم گذاری بر روی شخص و سایرٖ سوءاستفاده های کلامی، آسیب رسانی به رابطه میان شریک زندگی با فرزندان و یا منع ملاقات شریک زندگی با دوستان و اعضای خانواده می شود.
-
خشونت جسمی
- خشونت جسمی شامل آسیب رساندن و یا تلاش برای صدمه زدن به شریک زندگی از طریق ضربه، لگد زدن، سوزاندن، گرفتن، نیشگون گرفتن، گاز گرفتن، محروم کردن از خدمات پزشکی یا اجبار به مصرف الکل و/ یا مواد مخدر، یا استفاده از سایر نیروی جسمانی است. این مورد می تواند شامل آسیب زدن به اموال نیز باشد.
-
خشونت جنسی
- خشونت جنسی شامل اجبار شریک زندگی به مشارکت در یک عمل جنسی بدون رضایت است.
- www.mehdadgar.ir
زن کشی
زن کشی به قتل عمدی زنان به علت زن بودن آنان گفته می شود، اما در یک معنای گسترده تر به هرگونه قتل زنان و دختران نیز اطلاق می شود. زن کشی به دلایل خاصی با قتل مردان فرق دارد. به عنوان مثال، در بیشتر موارد زن کشی، شریک زندگی فعلی یا سابق زن مرتکب قتل می شود، و شامل این موارد نیز است: سوءاستفاده مداوم در خانه، تهدید یا ارعاب، خشونت جنسی یا موقعیت هایی که زنان در آن ها در برابر شریک خود از قدرت و منابع کمتری برخوردارند.
-
قتل ناموسی
- قتل ناموسی، قتل یکی از اعضای خانواده، معمولاً یک زن یا دختر، به این دلیل است که مدعی می شوند فرد موجب بی آبرویی یا شرمساری خانواده شده است. این قتل ها غالباً مرتبط با عفت جنسی است و به این گمان است که اعضای زن خانواده مرتکب تخطی شده اند.
- www.mehdadgar.ir
خشونت جنسی
خشونت جنسی هر عمل جنسی است که بر خلاف میل شخص دیگری انجام شود، درصورتی که این شخص رضایت نداده باشد یا نتواند رضایت بدهد زیرا شخص کودک است، دارای ناتوانی ذهنی است، یا در اثر مصرف الکل یا مواد مخدر به شدت مست یا بیهوش است.
خشونت جنسی می تواند شامل موارد زیر شود:
-
آزار و اذیت جنسی
- آزار و اذیت جنسی شامل تماس بدنی غیر توافقی مانند گرفتن، نیشگون گرفتن، سیلی زدن یا مالش به گونه ای جنسی است. همچنین شامل موارد غیرفیزیکی، مانند متلک گویی، اظهار نظرهای جنسی درباره بدن یا ظاهر فرد، تقاضای محبت های جنسی، خیره شدن با ایجاد وسوسه جنسی، مزاحمت با تعقیب و نمایش دادن اندام های جنسی فرد است.
-
تجاوز جنسی
- www.mehdadgar.ir
- تجاوز جنسی هرگونه نفوذ بدون رضایت به مهبل (vaginal)، مقعد یا دهان شخص دیگر به وسیله هر قسمت بدن یا جسم است. این عمل می تواند توسط هر شخص آشنا یا ناآشنا برای بازمانده، در طول ازدواج و روابط، همچنین در هنگام مخاصمات مسلحانه باشد.
-
تجاوز جنسی اصلاحی
- تجاوز جنسی اصلاحی نوعی تجاوز به عنف است که بر اساس گرایش جنسی یا هویت جنسیتی قربانی انجام شده است. هدف این است که قربانی را مجبور به انطباق با نا همجنس خواهی (heterosexuality) یا هویت جنسیتی غالب کند.
-
فرهنگ تجاوز
- فرهنگ تجاوز محیط اجتماعی است که اجازه می دهد خشونت جنسی عادی و موجه شود. این مسئله ریشه در مرد سالاری دارد و نابرابری های مداوم جنسیتی و سوگیری ها در مورد جنسیت و گرایش جنسی به آن دامن می زنند.
- بیشتر بیاموزید: ۱۶ روشی که می توانید با آن در مقابل فرهنگ تجاوز بایستید [به انگلیسی].
قاچاق انسان
قاچاق انسان، کسب و بهره کشی از مردم از طریق ابزارهایی مانند زور، کلاهبرداری، زورگویی یا فریب است. این جنایت فجیع میلیون ها زن و دختر را در سراسر جهان گرفتار کرده است، که بسیاری از آنها مورد سوءاستفاده جنسی قرار می گیرند.
ختنه زنانه
ختنه زنانه (FGM) شامل روش هایی است که در طی آن به دلایل غیرپزشکی و به طور عمد، اندام های تناسلی زن را تغییر داده یا باعث آسیب آن می شود. ختنه زنانه به چهار نوع عمده طبقه بندی می شود و عملکرد و انگیزه های آن از مکانی به مکان دیگر متفاوت است. ختنه زنانه یک هنجار اجتماعی است که معمولاً یک گام ضروری در آماده سازی دختران برای روند بزرگسالی و ازدواج تلقی می شود و معمولاً با اعتقادات به جنسیت و ارتباط آن با بیان مناسب جنسی همراه است. ختنه زنانه نخستین بار در ۱۹۹۷ از طریق بیانیه مشترک صادر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO) ، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (UNICEF) و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) تحت عنوان خشونت طبقه بندی شد.
کودک همسری
کودک همسری به هر گونه ازدواجی گفته می شود که یک یا هر دو همسر زیر ۱۸ سال داشته باشند. این مورد نقض اعلامیه جهانی حقوق بشر است که بر اساس آن “ازدواج فقط با آزادی انتخاب و رضایت کامل طرفین انجام می شود.” احتمال کودک همسری در بین دختران بیشتر است که در نتیجه آن ترک تحصیل کرده و خشونت هایی از انواع دیگر را تجربه می کنند.
www.mehdadgar.ir
خشونت های آنلاین یا دیجیتال
خشونت بر خط (آنلاین) یا دیجیتال علیه زنان به هر نوع خشونتی گفته می شود که علیه زنان به دلیل زن بودن آن فرد با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات (تلفن های همراه، اینترنت، رسانه های اجتماعی، بازی های رایانه ای، پیام های متنی یا پیامک ، ایمیل و غیره) کمک یا تشدید شود.
خشونت آنلاین می تواند شامل موارد زیر باشد.
-
اذیت و آزار مجازی
- آزار و اذیت مجازی (اینترنتی) شامل ارسال پیام های مرعوب کننده یا تهدیدآمیز است.
-
پیامک جنسی بدون رضایت
- پیامک جنسی بدون رضایت شامل ارسال پیام ها یا تصاویر برهنه یا جنسی بدون رضایت گیرنده است.
-
نشرعمومی اطلاعات شخصی
- شامل نشر عمومی اطلاعات خصوصی یا شناسایی اطلاعات مربوط به قربانی است.
(( در نهایت چنانچه سوال یا پرونده ای در این زمینه داشته اید می توانیدبا وکلای متخصص در موسسه مه دادگر تماس حاصل نمایید .))
-
- www.mehdadgar.ir