الزام به تنظیم سند رسمی ملک در صورت فوت فروشنده قسمت 1 :
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک در صورت فوت فروشنده
افراد پس از توافق در مورد معامله به جهت نهایی نمودن معامله به سراغ انعقاد قرارداد یا به اصطلاح عامیانه، مبایعه نامه و قولنامه رفته که اصولا بین طرفین نوشته شده و با حضور شاهد، ولو بدون حضور در بنگاه های ماشین یا املاک منعقد می نمایند.
مندرجات قراردادها و قولنامه ها کاملا بر اساس توافقات و شروط بین طرفین درج و مورد توافق طرفین واقع می شود.جهت مطاله مطلب مرتبط با دعاوی ملکی میتوانید به 3 نکته در خصوص الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی مراجعه نمایید
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک در صورت فوت فروشنده قسمت 1
اصولا در مفاد قراردادها طرفین مواردی از قبیل:
تعیین موعد و یا اقساط پرداخت برای خریدار و تعیین خسارت و فسخ درصورت عدم انجام تعهد
درج تعیین موعد برای فروشنده جهت تسلیم آپارتمان و تعیین خسارت درصورت دیر کرد در تسلیم
تعیین موعد برای خریدار به جهت حضور در دفاتر اسناد رسمی به جهت انتقال قطعی و رسمی به فروشنده
گنجانده می شود تا در صورت بروز هرگونه نقض تعهد و خلف وعده بتوانند علیه طرف مقابل خود اقدامات قانونی بنمایند.
یکی از دعاوی که بین خریداران و فروشندگان املاک و ماشین و… شایع است دعوای الزام به تنظیم سند رسمی می باشد.
متاسفانه بسیار شاهد هستیم که پس از وقوع و انعقاد قرارداد، یک طرف یا بعضا طرفین نسبت به مفاد قرارداد بی اعتنا بوده و بعضا خواهان فسخ آن هستند.
در این صورت و در خصوص دعوای الزام به تنظیم می بایست بیان داشت که فروشنده با توجه به اینکه درصد قابل توجهی از مبلغ مورد توافق را از خریدار اخذ نموده است ولی در تاریخ تعیین شده در دفتر اسناد رسمی (محضر) حاضر نشده و اقدامی جهت انتقال قطعی مورد معامله انجام نمی دهد.
در این صورت خریدار این حق و اختیار را دارد که علیه فروشنده طرح دعوا نموده و بعضا تحت شرایطی حتی خسارت نیز دریافت نماید.
شرایط طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک در صورت فوت فروشنده:
برای طرح هر دعوا و امکان اثبات ادعای خود و احقاق حق می بایست از یک سری شرایط و ویژگی ها برخوردار بود.
جهت مطالعه قوانین مربوط به امور بیع میتوانید به https://rc.majlis.ir/fa/law/show/92778 مراجعه نمایید.
الزام به تنظیم سند رسمی ملک در صورت فوت فروشندهدعوای الزام به تنظیم سند رسمی نیز از این قاعده مستثنی نیست و دارای شرایطی است. اولین و اصلی ترین شرط لازم؛ وجود یک قرارداد قانونی صحیح بین طرفین می باشد.
چنانچه شرایط قانونی یک قرارداد که به آن اشاره شد یا اینکه قرارداد به موجب اختیارات قانونی یکی از طرفین پیش از طرح دعوا فسخ شده باشد امکان طرح این دعوا وجود نخواهد داشت.
مورد دیگر که باز هم به انعقاد و ایجاد قرارداد برمی گردد ، تعیین تاریخ دقیق، به جهت حضور فروشنده در دفتر اسناد رسمی می باشد
اخذ گواهی عدم حضور فروشنده در دفتر اسناد رسمی از دفترخانه توسط خریدار لازم به ذکر است این مورد یکی از دلایل و قرائن چهت اثبات عدم انجام تعهد فروشنده می باشد.
اطمینان از وجود پایان کار و گواهی عدم خلاف از شهرداری برای ملک ؛ زیرا صدور و انتقال سند در شهرها منوط به پایان کار و گواهی عدم خلاف شهرداری است.
شرایط طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک علیه فروشنده
طرح دعوا الزام به تنظیم سند رسمی ملک در صورت فوت فروشنده
طرح دعوا الزام به تنظیم سند رسمی ملک درصورت فوت فروشنده همانطور که در ابتدای متن اشاره شد، بسیاری از دعاوی حتی در صورت فوت خوانده دعوا (کسی که نسبت به او دعوایی مطرح نموده ایم) قابل طرح بوده و می بایست علیه وراث آنها طرح شود که دعوای الزام به تنظیم سند رسمی نیز در این زمره قرارداد.
و در واقع این وراث هستند که تکلیف به انجام تعهد یعنی تنظیم سند رسمی را دارا می باشند اما ممکن است وراث به قرارداد و تعهد صورت گرفته پایبند نبوده که ناچارا می بایست طی تشریفات قانونی علیه همگی آنها طرح دعوا نمود.
برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی درصورت فوت فروشنده، علاوه بر شرایط گفته شده، وجود یک شرط دیگر یعنی گواهی انحصار وراثت نیز لازم و ضروری محسوب می شود.
اصولا پس از فوت متوفی وراث وی متوفی ، وراث وی اقدامی برای اخذ گواهی انحصار وراثت انجام نمی دهند یا اینکه اخذ آن و طی مراحل قانونی لازم را به زمان نسبتا طولانی موکول می کنند که این امر قطعا به ضرر خریدار خواهد بود.
در این صورت خواهان دعوای الزام به تنظیم سند یا همان خریدار سابق، می بایست دعوایی علیه وراث فروشنده فوت شده مطرح نماید و الزام آنها به انحصار وراثت بخواهد.
مرجع صالح برای طرح این دعوا و به طور کلی امور مربوط به گواهی انحصار وراثت، شورای حل اختلاف محل زندگی و سکونت متوفی می باشد.
پس از اخذ این گواهی، خریدار می بایست به همراه کلیه مدارک و مستندات، با حضور در دادگاه حقوقی محلی که ملک در آن حوزه قرارداد یا اگر مال منقول است در دادگاه محل سکونت و زندگی خوانده (در اصطلاح حقوقی اقامتگاه گفته می شود) و پرداخت هزینه اقدام به ثبت دادخواست نماید.
دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی از جمله دعاوی محسوب می شود که شخصیت خوانده دعوا ملاک و معیار نبوده و درصورت فوت وی نیز می توان علیه وراث مطرح و خواهان رسیدگی شد.
برای طرح این دعوا علاوه بر وجود قرارداد صحیح و قانونی،گواهی عدم حضور خریدار در دفتر اسناد رسمی و… گواهی انحصار وراثت به جهت تعیین و شناخته شدن وراث متوفی که قرار است علیه آنها دعوا صورت پذیرد الزامی است.
درانتهاهرگونه سوالی در خصوص بحث الزام به تنظیم سند رسمی ملک قسمت 1 داشته میتوانید با وکلای متخصص ما در موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر با شماره های 77723606 و 77724264 تماس حاصل نمایید.
www.instagram.com/mehdadgar