تایید بطلان قرارداد پیش فروش به دلیل فسخ قرارداد مشارکت در ساخت__موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر

دعاوی ملکی قسمت 6

دعاوی ملکی قسمت 6

مطالبه ضرر و زیان تخلف از انجام تعهد

مبنای حقوقی دادخواست

دربسیاری از قراردادها، طرفین نسبت به یک دیگر تعهداتی را برعهده میگیرد و معمولا برای انجام این تعهدات، موعد وزمان مشخصی نیز تعیین می شود.حال ممکن است،یکی از طرفین قرارداد ، نسبت به احرای تعهدات خود تخلف کند. این تخلف ممکن است به صورت تاخیر در اجرای تعهد و یا عدم انجام تعهد باشد.

چنانچه در خصوص موضوع دعاوی ملکی(وجه التزام) علاقمند به مطالعه  می باشید می توانید به قسمت  وجه التزام مراجعه نمایید.

اگر بر اثر تخلف متعهد، ضرر و زیانی به به طرف مقابل وارد شود، متعهدله می تواند ، دادخواست مطالبه ی ضرر و زیان ناشی از تخلف قرارداد را به دادگاه تقدیم میکند. به عنوان مثال: در یک قرارداد مشارکت در ساخت ،سازنده،تعهد می کند که بنای مورد نظر را در موعد معینی تکمیل و یا تحویل دهد و یا ممکن است در یک قرار داد اجاره، موجر، متعهد شود که ملک را  در زمان مقرر  به مستاجر تحویل دهد. در هر یک ازمثال های فوق ، تخلف متعهد از تعهدات قراردادی ، ممکن است به طرف مقابل ، ضرر و زیان وارد شده به خود را مطالبه کند. شرط لازم برای برای طرح چنین دعوایی این است که بر اثر تخلف طرف قرارداد ، به صورت مستقیم ضرر و زیانی وارد شود.  در غیر این  صورت  و در حالتی که تاخیر و یاعدم اجرای تعهد ، ضرری به متعهد له وارد نکند، امکان طرخ چنین دعواییی نیست.

همچنین اگر در قرارداد، خسارت مقطوعی برای تخلف از تعهدات ، پیش بینی شده باشد که اصطلاحا به آن ((وجه التزام )) گفته می شود،سقف ضرر و زیان قابل مطالبه (مبلغ وجه التزام )است وحتی اگر ضرر و زیان وارد شده، بیش از مبلغ وجه التزام باشد، امکان مطالبه ی آن وجود ندارد.

معمولا  در پرونده ی مطالبه ی ضرر و زیان قراردادی برای تعیین میزان ضرر و زیان وارد شده، ابتدا موضوع به کارشناس رسمی مربوطه ارجاع می شود و سپس بر اساس نظر وی دادگاه تصمیم می گیرد.
دعاوی ملکی قسمت 6- موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر
دعاوی ملکی قسمت 6

طرفین دعوی

متعهد له که  تعهد به نفع او باید انجام شود ، خواهان است و باید به طرفیت متعهد، دادخواست بدهد.

مرجع صالح برای رسیدگی

دعوا می تواند در دادگاه محل اقامت خوانده، محل انعقاد عقد و یا محلی که تعهد باید در آن انجام بشود، مطرح می شود.

نحوه اجرای رای

بعد از اینکه رای قطعی به نفع خواهان صادر شود و پس از ابلاغ اجراییه به خوانده، پرونده به دادورز سپرده می شود وبرای اینکه مبلغ خسارت را از خوانده بگیریم، یا باید مالی را به اجرای احکام معرفی کنیم و یا از طریق استعلام از نهادهای مربوطه، اموال محکوم علیه را شناساییو  توقیف کنیم. پس از ارزش گزاری اموال محکوم علیه را شناسایی و توقیف کنیم. پس از ارزش گزاری اموال محکوم علیه توسط کارشناس رسمی دادگستری ، مال توقیف شده به فروش می رسد و مبلغ محکومیت  از آن تادیه می شود. اگر اموالی از محکوم علیه در دسترس نباشد، محکوم له (خواهان ) می تواند به استناد ماده 3 قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی ، در خواست جلب محکوم علیه را بکند.

برخی نکات کلیدی مرتبط با دعوی

1) تفاوت دادخواست مطالبه ی ضرر و زیان با دادخواست مطالبه ی وجه التزام قرارداد در این است که درپرونده ی مطالبه ی وجه التزام، صرف تخلف متعهد از قرارداد برای محکومیت وی به پرداخت وجه التزام کافی است، ولی در پرونده مطالبه ی ضرر و زیان ، خواهان باید اثبات کند که در نتیجه تخلف خوانده از اجرای تعهد، به او ضرر وارد شده است.
2) در مورد تعهداتی که موضوع آن وجه نقد است، به جای دادخواست خسارت تاخیر انجام تعهد، خسارت تاخیر دیه می بایست تقدیم شود.
3) این امکان وجود دارد که دادخواست ضرر و زیان تخلف از انجام تعهد ، به همراه خواسته التزام متعهد ، به ایفای تعهدات قراردادی ارائه شود. https://www.rrk.ir/Laws/ShowLaw.aspx?Code=22994

در نهایت چنانچه درخصوص موضوع دعاوی ملکی قسمت 6 سوال حقوقی داشته می توانید با  وکلای متخصص در موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر با شماره تماس 77723606 و 77724264 درارتباط باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *