دعاوی ملکی قسمت 12
دستور فروش ملک مشاع
مبنای حقوقی درخواست :
برای بررسی تقاضای فروش مال مشاع باید به دعوای افراز و تقسیم اموال مشاع و ارتباط مستقیم آن با دعوی فروش مال مشاع توجه داشته باشیم. پس از آن که گواهی عدم افراز ملک از سوی اداره ثبت یا دادگاه صادر و قطعی شد ، هر یک از مالکین مشاعی می توانند با مراجعه به دادگاه صالح ، درخواست فروش ملک مشاع را تقدیم کنند و دادگاه پس از وصول درخواست دستور فروش ، بدون آن که وقت رسیدگی تعیین کند ، اقدام به صدور دستور فروش مال مشاع و ارسال دادنامه ی صادر شده به اجرای احکام مدنی می کند.
(چنانچه درخصوص موضوع دعاوی ملکی علاقمند به مطالعه هستید می توانید به دعاوی ملکی قسمت 11مراجعه نمایید.)
طرفین درخواست :
هریک از شرکا که بخواهند ، مال مشاع را به فروش برسانند، به طرفیت تمامی شرکای خود ، طرح درخواست می کنند. پس اگر به طور مثال ، ملکی چهار نفر شریک داشته باشد و یکی از شرکا خواهان فروش مال مشاع باشد ، باید علیه سه نفر دیگر ازشرکا ، طرح دعوی کند.
مرجع صالح برای رسیدگی به دستور فروش مال مشاع :
درخواست فروش ملک مشاع باید در دادگاه محل وقوع ملک ، مطرح شود .
نحوه اجرای دستور فروش مال مشاعی :
دستور فروش ملک مشاع بدون نیاز صدور به اجراییه، به قسمت اجرای احکام ارسال می شود .اجرای احکام ضمن تشکیل پرونده اجرایی به قید قرعه ، کارشناس رسمی دادگستری جهت قیمت گذاری ملک ، مشخص می کند و درصورتی که طرفین به قیمت تعیین شده از سوی کارشناس در مهلت یک هفته پس از ابلاغ نظر کارشناس اعتراض نکردند ، آگهی برگزاری مزایده را منتشرمی کند.در صورتی که ملک از طریق مزایده به فروش رسید ، دادورز پس از کسر هزینه های اجرایی و قانونی به نسبت سهم شرکا ، مبلغ حاصل از فروش مال مشاع را بین شرکا تقسیم می کند.
برخی نکات کلیدی مرتبط با درخواست :
-
علی رغم آن که درخواست دستور فروش ملک مشاع ، تابع تشریفات آیین دادرسی مدنی نیست ، اما اکثر محاکم ارایه ی این درخواست را صرفا در قالب دادخواست می پذیرند .
-
از آن جاکه تصمیم دادگاه در خصوص فروش ملک ، به صورت حکم یا قرار نیست ، بلکه دستور است ، قابلیت اعتراض ندارد و از اعتبار امر مختومه نیز برخوردار نیست . یعنی اگر در دعوی به نتیجه ی دلخواه که همان دستور فروش می باشد، نرسیدیم باز هم می توان اقامه ی دعوی انجام داد.
-
نظر اکثریت محاکم بر این این که پس از صدور دستور فروش ملک مشاع ، هر یک از شرکا می تواند ، درخواست اجرای دستور فروش ملک را تقدیم کند ، ولی برخی محاکم معتقدند ، صرفا تقاضا دهنده می تواند ، این درخواست را مطرح کند.
-
در صورت بازداشت بودن ملک و یا در رهن بودن آن درخواست دستور فروش ملک ، قابل استماع نیست.