دعوای تخلیه‌‌ اماکن تجاری به قلم وکیل پایه یک دادگستری_موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر

وکیل دعاوی ملکی قسمت 25

وکیل دعاوی ملکی قسمت 25

الزام به رفع مزاحمت

در دعوای رفع مزاحمت از ملک متصرف ملک درخواست جلوگیری از مزاحمت شخصی را مطرح کند بدون اینکه ملک را از تصرف متصرف خارج کرده باشد  نسبت به تصرفات او مزاحم ایجاد کرده است و اجازه ی بهربرداری مناسب متصرف را از ملک نمی دهد.

قلع و قمع بنای غیر مجاز

همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، قلع و قمع بنای غیر مجاز به معنای تخریب کردن ساختمانی می باشد که به صورت غیر قانونی و غیر مجاز در یک محل تاسیس شده باشد. ساخت و ساز و احداث بنا در هر منطقه همواره با قوانین و مقررات مختلفی تنظیم میگردد. قوانین احداث بنا به موارد مختلفی مانند اندازه و نوع ساختمان، نحوه ساخت، استفاده از زمین، ایمنی و محیط زیست مربوط می‌ شود.

 در ایران قوانینی در رابطه با ساخت بنا در مناطق غیر مجاز و بدون در نظر گرفتن قوانین احداث بنا وجود دارد که در صورت رعایت نکردن هر یک از آن ها و تاسیس بنا به صورت غیر مجاز، از طرف شهرداری جریمه خواهید شد.

اگر بخواهیم به زبان ساده قلع و قمع بنای غیر مجاز را توضیح دهیم میتوانیم بگوییم، فرض کنید شخصی یک ملک زراعی را برای مدت معین از مالک اجاره کند. حال شخص ثالثی با ورود به اراضی مورد نظر اقدام به احداث بنا و یا کشت و زرع در آن می کند. مالک منافع یا همان مستاجر می تواند از دادگاه تقاضای قلع و قمع بنا نماید.

ساخت بنا به صورت غیر مجاز عواقب جدی دارد که یکی از اصلی ترین و تاثیر گذار ترین آن ها، حکم تخریب می باشد. برای سیاخت و تاسیس یک بنا باید مراحل متعددی را طی نمایید که یکی از مهمترین آن ها مجوز ساخت می باشد.

برای جلوگیری از قلع و قمع بنا افراد باید ابتدا در شهرداری با ارائه مدارک و اسناد مربوطه اقدام به دریافت مجوز ساخت نمایند. حتی اگر بخواهید در روستا و زمین کشاورزی خود خانه بسازید باید را از شهرداری منطقه مورد نظر خود دریافت نمایید.

پس در رابطه با پاسخ این سوال که قلع و قمع بنای غیر مجاز چیست با توجه به گفته های بالا میتوان گفت، دعوای قلع و قمع بنا نوعی از دعاوی ملکی می باشد که در آن متصرف بدون اذن مالک و یا بدون مجوز قانونی یا مجوز قراردادی اقداماتی مانند احداث بنا یا کاشتن درخت و زراعت در ملک داشته باشد.
شخص ذی نفع می تواند دادخواست قلع و قمع بنای غیر مجاز را در دادگاه به قاضی تقدیم کند. خواهان در دعوای قلع و قمع فردی است که در ملک او به صورت غیر قانونی احداث بنا یا کاشت درخت کرده و شخصی که در ملک دیگری بنا احداث کرده و یا درخت کاشته است در دادگاه و این نوع دعاوی خوانده به حساب می آید.
وکیل دعاوی ملکی قسمت 25--موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر
وکیل دعاوی ملکی قسمت 25–موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر

تبدیل حکم قلع و قمع به جریمه

یکی از اصلی ترین مواردی که همواره ذهن افراد را در رابطه با رای قلع و قمع مستحدثات به خود درگیر نموده است این موضوع می باشد که چگونه میتوان حکم قلع و قمع را به جریمه نقدی تبدیل نمود؟ قبل از شروع بررسی این مورد باید بگوییم تبدیل حکم قلع و قمع به جریمه پروسه ای زمان بر و پیچیده می باشد که نیازمند داشتن دانش و اطلاعات کافی در زمینه املاک و مجوز ساخت است

قانون جدید ماده صد شهرداری از حیث تبدیل رای تخریب به جریمه در یکی از بندهای قانون بودجه سال جاری (1402) آمده است.
متن بند تبدیل حکم قلع و قمع به جریمه در ماده صد شهرداری در سال 1402 بیان می دارد:
الف) صرفاً شامل تخلفاتی می گردد که در محدوده شهر واقع شده است و شامل پرونده های ماده 100 حریم شهر نمی گردد. ب) پرونده مربوطه بایستی تا قبل از پایان سال 1400 تشکیل و منجر به صدور رای قطعی شده باشد. ج) ساخت وسازی که بر خلاف اصول سه گانه فنی، بهداشتی و شهرسازی باشد و استانداردهای لازم در آن رعایت نگردیده و استحکام بنای آن توسط شهرداری تأیید نگردد و یا تجاوز به معابر شهر و یا املاک مجاور و یا پیش آمدگی داشته باشد و یا تغییر کاربری باغات و فضای سبز صورت گرفته باشد،نمی تواند از این امتیاز بهره مند گردند و آرای صادره سابق معتبرند.
د) تبدیل رای تخریب به جریمه و قلع بنا در ساختمان منوط به آن است که متقاضی عوارض و جریمه را بر اساس ضرایب مندرج در بند زیر در مهلت قانونی پرداخت نماید.
به منظورتعیین تکلیف ساختمان ها و مستحدثاتی که بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه در محدوده شهرها ساخته شده و تا قبل از پایان سال ۱۴۰۰ پرونده آنها در کمیسیون ماده (۱۰۰) قانون شهرداری ها طرح و منجر به صدور رأی قطعی گردیده است:

وکیل دعاوی ملکی قسمت24

۱- چنانچه ساخت وساز صورت گرفته بر خلاف اصول سه گانه فنی، بهداشتی و شهرسازی باشد و استانداردهای لازم در آن رعایت نگردیده و استحکام بنای آن توسط شهرداری تأیید نگردد و یا تجاوز به معابر شهر و یا املاک مجاور و یا پیش آمدگی داشته باشد و یا تغییر کاربری باغات و فضای سبز صورت گرفته باشد، حکم صادره توسط کمیسیون لازم الاجرا است.

۲- در رابطه با قلع و قمع بنا بدون حکم قطعی، چنانچه ساخت و ساز صورت گرفته بر خلاف مفاد پروانه یا بدون پروانه ساختمانی بوده و لکن شهرداری آن مستحدثات را از نظر اصول سه گانه فنی، بهداشتی و شهرسازی تأیید نماید، پس از احراز مالکیت مالک وی موظف است علاوه بر عوارض صدور پروانه نسبت به بخش پرداخت نشده را تا پایان دی سال ۱۴۰۲ مطابق برگه پرداخت صادرشده به حساب شهرداری واریز نماید.

احکام صادرشده قطعی مبنی بر قلع و قمع با تأیید شهردار، با رعایت مفاد این قسمت به واریز نقدی عوارض بدل خواهد شد و در صورت عدم واریزی نقدی و صد درصدی (۱۰۰%) عوارض و جریمه تا تاریخ ۱۴۰۲/۹/۳۰ مجدداً به حکم اولیه بازخواهد گشت.

۳- پس از واریز عوارض نقدی به حساب شهرداری ها، حکم قلع و قمع بنا صادرشده توسط کمیسیون ماده (۱۰۰) قانون شهرداری ها، کان لم یکن تلقی می‌گردد .
۴- شهرداری‌ها موظفند کلیه وجوه حاصل را صرفاً جهت توسعه حمل و نقل عمومی در آن شهرهزینه نموده و گزارش جزئیات درآمدی و هزینه کرد آن را به صورت ماهانه به وزارت کشور اعلام نمایند . ۵- واریز عوارض صدور پروانه در این بند، مشمول هیچ گونه تخفیفاتی نخواهد بود.
همانطور که در متن ماده قانونی تبدیل حکم قلع و قمع به جریمه در سال 1402 نیز مشاهده میکنید، عملیات اجرای حکم قلع و قمع بنای غیر مجاز بعد از قطعی شدن رأی و حکم قلع و قمع شهرداری شروع می شود و پس از صدور اجراییه واحد اجرا رأساً نسبت به قلع و قمع بنا اقدام می نماید.
در ادامه در رابطه با شرایط قلع و قمع مستحدثات غیر قانونی و همچنین رای وحدت رویه قلع و قمع بنا به صورت جامع صحبت کرده ایم.

لازم به ذکر است تصرف در ملک مشاع بدون اجازه شریک و ایجاد تصرف عدوانی ملکی در مال مشاع جرم محسوب شده و متناسب با نوع آن مجازات خاص خود را دارا می باشد.

جلوگیری از حکم قلع و قمع

همانطور که بالاتر نیز گفته شد بر اساس ماده 10 قانون مدنی حکم قلع و قمع شهرداری، حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها، هرگونه تغییر کاربری در قالب ایجاد بنا، برداشتن یا افزایش شن و ماسه و سایر اقداماتی که بنا به تشخیص وزارت جهاد کشاورزی، تغییر کاربری محسوب می‌ شود.

تبصره 1 قلع و قمع بنای احداثی– چنانچه مرتکب پس از اعلام جهاد کشاورزی به اقدامات خود ادامه دهد، نیروی انتظامی موظف است بنا به درخواست جهاد کشاورزی از ادامه عملیات مرتکب جلوگیری نماید.
تبصره 2 قلع و قمع بنای احداثی – مأموران جهاد کشاورزی موظفند با حضور نماینده دادسرا و در نقاطی که دادسرا نباشد با حضور نماینده دادگاه محل ضمن تنظیم صورتمجلس رأساً نسبت به قلع و قمع بنا و مستحدثات اقدام و وضعیت زمین را به حالت اولیه اعاده نمایند.
لازم به ذکر است که مرجع اصلی رسیدگی به مواردی همچون دعوای قلع و قمع بنای غیر مجاز، دادگاه صالح می باشد و طرفین دعوی باید برای پیگیری از پرونده مورد نظرشان در این مرجع اقدام نماید

حکم قلع و قمع چیست

در رابطه با پاسخ این سوال که حکم قلع و قمع چیست باید بگوییم حکم قلع و قمع در واقع حکمی می باشد که توسط قاضی در دادگاه برای تخریب بنای غیرقانونی ساخته شده می باشد. این نکته را در نظر داشته باشید که برای پیروزی در دعوای قلع و قمع بنای غیر مجاز باید شرایط زیر را دارا باشید:

  • شش دانگ ملک باید برای خواهان باشد

  • احداث بنا بدون اذن و رضایت مالک صورت گرفته باشد

  • قلع و قمع بنا همزمان با خلع ید و رفع تصرف عدوانی یا پس از آن درخواست شود

دادخواست قلع و قمع بنای غیر مجاز

همانطور که بالاتر نیز در رابطه با قلع و قمع بنای احداثی و شرایط جلوگیری از آن صحبت شد، دادخواست قلع و قمع بنای غیر مجاز عملی می باشد که در آن فرد میتواند به دلیل غیر مجاز بودن و غیر قانونی بودن بنای ساخته شده در زمین و یا اراضی خود اقدام به درخواست شکایت و قلع و قمع بنای احداثی مورد نظر خود نماید. این نکته را در نظر داشته باشید که دادخواست قلع و قمع بنای غیر مجاز نیز دارای قوانین خاصی می باشد که یکی از آن ها این مورد می باشد که فرد مالک اصلی بوده و احداث بنا بدون اجازه گرفتن و رضایت او انجام شده باشد.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Frc.majlis.ir%2Ffa%2Flaw%2Fshow%2F134913&psig=AOvVaw03Qg9YGCvDDCSg50oZPNI0&ust=1710054032584000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CAgQrpoMahcKEwio9_nrzeaEAxUAAAAAHQAAAAAQBA

از جمله نکاتی که باید قبل از دادخواست قلع و قمع بنای غیر مجاز در نظر داشته باشید این می باشد که در دعوای قلع و قمع بنای غیر مجاز قانون گذار و دادگاه و قاضی از شما مطالبه سند مالکیت می کنند و در صورت عدم ارایه سند مالکیت دعوای شما رد می گردد و به دیگر دلایل شما هر چقدر هم که قوی باشند توجه نمی گردد پس شخصی که با مبایعه نامه یا قولنامه اقدام به خرید ملکی می کند نمی تواند اقامه دعوای قلع و قمع بنای غیرمجاز را انجام بدهد و در صورت اقامه دعوا، دعوای او رد می شود چرا که از نظر قانون او مالک محسوب نمی گردد.

همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که اگر طرف مقابل دلایلی مبنی بر کسب اجازه از شما در احداث بنا و درخت و زراعت ارایه بدهد که در این صورت دعوای شما رد می شود چرا که در صورت اجازه و رضایت شما دیگر چنین بنایی غیر مجاز محسوب نمی شود.

در رابطه با مدارک لازم برای دادخواست قلع و قمع بنای غیر مجاز باید بگوییم ارائه سند رسمی مالکیت جزء الزامات دعوای قلع و قمع بنای غیر مجاز می باشد و دادگاه نمی تواند به استناد سند عادی حکم به قلع و قمع بدهد.
همچنین در صورتی که خواهان دعوای قلع و قمع، مالک ملک متنازع فیه باشد ولی به هر دلیل سند رسمی نداشته باشد، لازم است حسب مورد بدوا نسبت به طرح دعوای اثبات مالکیت ، الزام به تنظیم سند رسمی انتقال مالکیت، اثبات وقوع عقد بیع اقدام کند و پس از صدور حکم قطعی در این دعاوی قلع و قمع بنای غیر مجاز را در دادگاه صالح تقاضا نماید.

قلع و قمع اشجار

در رابطه با قلع و قمع اشجار باید بگوییم چنانچه کسی در زمین خود درختان شخص دیگری را بدون کسب اجازه از وی بکارد، صاحب درختان می تواند قلع و قمع درختان خود را بخواهد یا در ازای دریافت قیمت، اقدام به قلع و قمع درختان نکند. صاحب درختان برای تسریع روند قلع و قمع درختان یا همان قلع و قمع اشجار با دریافت بها در ازای درختان خود، می تواند از کمک وکیل قلع و قمع درختان بهره ببرد.
قلع و قمع اشجار عبارتی است که به فرآیند برش و از بین بردن درخت‌ ها اشاره دارد. این فعالیت ممکن است به عنوان یک عمل نسبت به محیط زیست آسیب‌ زننده در نظر گرفته شود و باید با دقت و توجه به حفظ تعادل اکوسیستم‌ ها انجام شود. در بسیاری از موارد، برش درختان برای مقاصد مانند ساخت و ساز ها، تولید مبلمان یا بهبود منظر شهری انجام می‌شود. اما باید توجه داشت که این فعالیت‌ ها به صورت پایدار انجام شود و با احترام به محیط زیست و درختان انجام پذیرد تا تاثیرات منفی بر اکوسیستم‌ ها و محیط زیست کاهش یابد

رای وحدت رویه قلع و قمع بنا

رای وحدت رویه قلع و قمع بنا شماره ۷۳۰ ـ ۲۸/۳/۱۳۹۲ هیأت عمومی دیوان عالی کشور ماده ۳ (اصلاحی ۱/۸/۱۳۸۵) قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوّب ۳۱/۳/۱۳۷۴ که دادگاه را مکلف کرده ضمن صدور حکم مجازات برای مالکان یا متصرفان اراضی زراعی و باغ‌های موضوع این قانون که به صورت غیر مجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (۱) اصلاحی ۱/۸/۱۳۸۵ ماده (۱) قانون اقدام به تغییر کاربری نمایند، حکم بر قلع و قمع بنا نیز صادر نماید با توجه به اینکه قلع و قمع بنا جزء لاینفک حکم کیفری است، نسبت به جرایم واقع شده پیش از لازم‌الاجرا شدن آن ماده حاکمیت ندارد.
بنابراین رأی شعبه ششم دادگاه تجدیدنظر استان همدان که با این نظر انطباق دارد به اکثریت آراء صحیح و قانونی تشخیص می‌شود. این رأی طبق ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاه‌ های عمومی و انقلاب در امور کیفری در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاه‌ ها لازم‌ الاتباع است.

نمونه رای قلع و قمع مستحدثات

احتراماً معروض می‌دارد: براساس گزارش رسیده به دیوان عالی کشور از شعب دادگاه تجدیدنظر استان همدان در استنباط از ماده ۳ اصلاحی قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها مصوّب ۱/۸/۱۳۸۵ در خصوص شمول این ماده نسبت به جرایمی که مقدم بر تاریخ تصویب آن واقع شده، آراء مختلفی صادر گردیده است. تفصیل امر به شرحی است که ذیلاً بیان می‌شود:

۱ـ حسب محتویات پرونده شماره ۰۰۸۳۰ شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان همدان، آقای یوسف عبدالرحمانی به اتهام تغییر کاربری مقدار دوهزار متر از اراضی زراعی ـ در زمان قبل از اصلاح ماده ۳ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها ـ مورد تعقیب دادسرای همدان قرار گرفته است. پرونده با کیفرخواست به دادگاه عمومی همدان ارسال و به شعبه ۱۰۴ ارجاع گردیده و این شعبه به موجب دادنامه شماره ۰۰۸۶۶ ـ ۲۴/۹/۱۳۸۸ با احراز بزهکاری نامبـرده به استناد مواد ۲ و ۳ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها مصوّب سال ۱۳۷۴ (قانون حاکم در زمان وقوع جرم) و عطف به ماسبق کردن ماده ۳ اصلاحی قانون مزبور مصوّب ۱/۸/۱۳۸۵ به این جهت که حذف عوارض از شمار مجازات‌های بزه مذکور مساعد به حال متهم می‌باشد او را به پرداخت مبلغ سی میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت محکوم کرده است.

اداره کشاورزی همدان از این رأی تجدیدنظرخواهی کرده، پرونده در شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان همدان مورد رسیدگی قرار گرفته و این شعبه طبق دادنامه شماره ۰۰۷۱۶ ـ ۱۲/۱۱/۱۳۸۸ رأی دادگاه نخستین را تأیید کرده است.

نمونه دادخواست قلع و قمع بنا

مشخصات طرفین نام نام خانوادگی نام پدر سن شغل محل اقامت- خیابان- کوچه-پلاک-کدپستی خواهان خوانده وکیل خواسته یا موضوع تقاضا:

رفع تصرف و قلع و قمع بنا مقوم به……ریال و اجرت المثل ایام تصرف مقوم به……..ریال به انضمام کلیه خسارات قانونی با صدور دستور موقت دلایل و منضمات کپی مصدق سند مالکیت ، معاینه و تحقیق محلی با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی احتراما به استحضار می رساند، به موجب سند مالکیت شماره…………… دانگ پلاک ثبتی…./……..بخش ……….واقع در………..متعلق به اینجانب می باشد نظر به اینکه خوانده/خواندگان بدون اذن و اجازه اینجانب پلاک ثبتی مذکور را در تصرف غاصبانه خود گرفته و با وصف مراجعات مکرر از رفع تصرفات عدوانی و قلع و قمع بنای بدون مجوز خوانده/خواندگان جزء پلاک ثبتی فوق الذکر و اجرت المثل ایام تصرف از تاریخ……لغایت صدور حکم به میزان ……..ریال به انضمام کلیه خسارات و هزینه دادرسی مورد استدعاست. عندالاقضا برای اثبات ادعای خود و تعیین اجرت المثل ایام تصرف غاصبانه به معاینه و تحقیق محلی با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری استناد می نماید.

ضمنا نظر به اینکه خوانده در شرف احداث بنا در پلاک مذکور می باشد بدوا صدور دستور موقت به منع وی از احداث بنا به استناد مواد310و320 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در مورد مدنی و اجرای فوری آن نیز تقاضا می گردد.

نتیجه گیری

قلع و قمع بنای غیر مجاز عملی می باشد که رد آن یک بنا که به صورت غیر قانونی و بدون داشتن مجوز ساخت و تاسیس توسط شهرداری تخریب میگردد. دادخواست قلع و قمع بنا نیزامند داشتن شرایط و مدارک خاصی می باشد که دارا بودن یک وکلی ملکی میتواند کمک بسزایی برای انجام روند پرونده مورد نظر شما داشته باشد

چنانچه در خصوص موضوع سوال و یا پرونده ایی داشته اید می توانید با وکلای موسسه حقوقی محمد رضا مه دادگر در ساعات اداری تماس بگیرید.

09121597687

02177724264

02177723606

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *