دعوای تخلیه‌‌ اماکن تجاری به قلم وکیل پایه یک دادگستری_موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر

مطالبه ثمن قرارداد

مطالبه ثمن قرارداد

مبنای حقوقی دادخواست :

هنگامی که ملکی به فروش می رسد ، توافقی بابت پرداخت ثمن و هم چنین تحویل ملک ، مابین فروشنده و خریدار حاصل می شود. بنابراین شروطی که برای پرداخت ثمن ، بین طرفین مقرر شده است ، باید رعایت شود .

حال اگر خریدار ملک ، ثمن را بر حسب قرار داد به فروشنده پرداخت نکند ، فروشنده می تواند ، دادخواست الزام خریدار به پرداخت ثمن را مطرح کند.

طرفین دعوی :

فروشنده ی ملک به عنوان خواهان باید به طرفیت خریدار به عنوان خوانده ، طرح دعوی کند .

مطالبه وجه ،بابت ارش ملک معیوب

مرجع صالح برای رسیدگی :

از آن جایی که خواسته ، دین است ؛ خواهان می تواند ، در دادگاهی که محل اقامت خوانده است یا محل انعقاد قرار داد و یا محل انجام تعهد ، طرح دعوی کند .مطالبه ثمن قرارداد از سوی فروشنده در نتیجه عدم‌ ایفای تعهد خربدار در موعد مقرر اقدام‌ می شود. این در صورتی است که فروشنده خود به تعهدات قراردادی در مواعد تعیین شده عمل نموده باشد.در قرارداد بیع به مجرد وقوع عقد، مالکیت عوضین (مبیع و ثمن) به طرفین منتقل می شود.در این نوشته به طور کاربردی، نحوه مطالبه ثمن معامله، حق حبس فروشنده، مطالبه خسارات وارده و ثمن در قراردادهای پیش فروش بیان شده است.مراحل دعوی مطالبه ثمن قرارداد دادگاه صالح به رسیدگی، دادگاه حقوقی محل اقامت خوانده یا محل تنظیم قرارداد یا محل اجرای قرارداد است. با اجباری شدن ثبت نشانی در سامانه ثنا، دادگاه محل ثنای خوانده به دعوا رسیدگی می کند.دعوی مطالبه ثمن، دعوایی مالی است. هزینه دادرسی  ثمن مورد مطالبه پرداخت می شود.‌خواسته دادخواست مطالبه ثمن و خسارت تاخیر تادیه بعلاوه خسارات دادرسی شامل حق الوکاله وکیل و هزینه دادرسی می باشد.حکم محکومیت ثمن، حکمی تاسیسی است. با درخواست اجرا از سوی محکوم له و صدور اجراییه، حکم اجرا می شود.در مرحله اجرا، محکوم له با توقیف اموال محکوم علیه، ثمن و خساراتی که در حکم دادگاه قید شده را وصول می کند.

مطالبه ی ثمن قرار داد__موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر
مطالبه ی ثمن قرار داد__موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر

نحوه اجرای رای :

بعد از اینکه رای قطعی به نفع خواهان صادر شد و پس از ابلاغ اجراییه به خوانده ، پرونده به دادورز اجرای احکام سپرده می شود. برای اینکه مبلغ مورد حکم از خوانده گرفته شود ، می توان مالی از اموال مدیون را به اجرای احکام ، معرفی کرد.در صورتی که اموالی از وی در دسترس نیست ،می توان ازطریق استعلام از شهرداری ، بانک مرکزی ،اداره ثبت اسناد و املاک و سایر ارگان ها  ، اموال محکوم علیه (مدیون) را شناسایی و توقیف کرد.پس از ارزش گذاری اموال توسط کارشناس رسمی دادگستری ، مال توقیف شده به فروش می رسد و مبلغ محکومیت از آن پرداخت می شود . اگر اموالی از محکوم علیه در دسترس نباشد ، محکوم له (خواهان ) می تواند به استناد ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ، درخواست جلب محکوم علیه را بکند.اگر سند مالکیت ملک موضوع قرار داد ،  به خریدار منتقل شده باشد ، امکان توقیف ملک ، جهت تودیع ثمن قرار داد و خسارات وجود دارد.

برخی نکات کلیدی مرتبط با دعوی :

. هزینه های تسلیم ثمن بر عهده خریدار است.با این حال طرفین می توانند بر خلاف آن تراضی کنند.

. اگر ثمن ، وجه نقد نباشد و قبل  از تسلیم و تحویل ، عیب و نقصی در آن ایجاد شود ، فروشنده حق خواهد داشت که معامله را فسخ کند.

. اگر خریدار چک مدت دار برای پرداخت ثمن معامله به فروشنده داده باشد  ، دادخواست مطالبه ثمن موضوعیت ندارد و می بایست دادخواست مطالبه وجه چک تقدیم شود.

.وکیل در معامله که اختیار گرفتن ثمن معامله را دارد ، چنانچه ثمن را از خریدار بگیرد و به فروشنده ندهد مستحق دادخواست مطالبه وجه است. اما آن چه که فروشنده از وی مطالبه می کند ، در رابطه با او ثمن قرار داد به حساب نمی آید ، بلکه امانتی است که باید به صاحبش بپردازد.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.rrk.ir%2FLaws%2FShowLaw.aspx%3FCode%3D23551&psig=AOvVaw3g_DmYVwJvZgPSzPvrkgd4&ust=1714485714977000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CAcQrpoMahcKEwiQz8CSy-eFAxUAAAAAHQAAAAAQBA

در هر بیعی چنانچه ثمن معامله پرداخت نگردد، فروشنده می تواند با اقامه دعوی خریدار را ملزم به پرداخت نماید. مطابق حقوق مدنی به محض امضای قرارداد، فروشنده مالک ثمن و خریدار مالک مبیع می شود. خریدار ملزم است ثمن را در موعد مقرر پرداخت کند.در غیر این صورت فروشنده دعوی الزام خریدار به پرداخت ثمن را در دادگاه حقوقی محل اقامت خوانده اقامه می نماید. اگر موعدی برای پرداخت ثمن در قرارداد تعیین نشده باشد بیانگر حال بودن (فوری بودن) پرداخت است.معمولا طرفین ثمن معامله را مبلغی مقطوع تعیین می کنند. بخشی از آن زمان معامله و بقیه در دو یا چند قسط پرداخت می گردد. هر بخش از ثمن ممکن است در برابر انجام تعهدی از سوی فروشنده قرار بگیرد.
اصولاً طرفین معامله موعدی جهت پرداخت ثمن در قرارداد مشخص می کنند. قسمتی از آن در زمان معامله و بقیه به صورت‌ اقساطی به صورت یک یا چند فقره چک تحویل فروشنده می شود.بخشی در موعد تحویل مبیع و بخشی در تاریح حضور در دفترخانه اسناد رسمی و انتقال ملک پرداخت می شود.مشخصات چک ها و مواعد پرداخت در قرارداد ذکر می شود. در صورت عدم پرداخت هر یک از چکها، فروشنده می‌تواند با اخذ گواهی عدم پرداخت وجوه چک ها را مطالبه نماید. در این صورت دیگر مطالبه ثمن قرارداد معنی نمی دهد. دعوی در قالب مطالبه وجه چک اقامه می‌شود.خریدار باید ثمن را در وجه فروشنده یا وکیل وی که دارای اختیار اخذ ثمن است. ممکن است به شخصی که از فروشنده اذن دریافت دارد و به خریدار معرفی می‌شود پرداخت نماید.در صورت عدم پرداخت ثمن یا مرداخت به اشخاص بدون حق، مانند این است وجهی پرداخت نشده است.طرفین برای استحکام بخشیدن هر چه بیشتر به قرارداد و آسودگی خیال خود اقدام به گذاردن ضمانت اجرای عدم ایفای تعهد می نمایند. خسارات قراردادی یا وجه التزام به توافقات خریدار و فروشنده در مورد تخلف در مفاد قرارداد و جبران آن گفته می شودخسارت تاخیر در پرداخت ثمن به صورت روزانه یا درصدی از ثمن مورد توافق واقع شود. از تاریخ سررسید پرداخت تا زمان وصول به اصل مبلغ پرداخت نشده تعلق می گیرد.ممکن است فروشنده ملک را تحویل دهد یا سند را منتقل نموده باشد ولی ثمن پرداخت نشده باشد. در این صورت فروشنده  (متعهدله) می تواند الزام خریدار را به پرداخت ثمن و خسارات وارده درخواست کند.فروشنده وقتی می تواند خسارت تاخیر ثمن را مطالبه کند که خود به تعهدات قراردادی عمل نموده باشد. چرا که دادگاه ابتدا صحت قرارداد بین طرفین را بررسی می کند. در مرحله بعد انجام درست تعهدات فروشنده بررسی می گردد.پس از رسیدگی به این دو مورد و احراز آن، خریدار ملزم به پرداخت خسارت تأخیر یا عدم پرداخت ثمن علاوه بر اصل ثمن می گردد. مطالبه ثمن و وجه التزام باید توسط فروشنده (خواهان) در خواسته ذکر شود تا اینکه دادگاه علاوه بر ثمن، خسارات نیز در حکم صادره قید نماید.خریدار طبق معامله ملزم است ثمن را در موعد یا مواعد مورد توافق پرداخت کند. در صورت تاخیر، فروشنده می تواند از تسلیم مبیع خودداری نماید.این در صورتی است که موعد پرداخت ثمن زودتر از زمان تحویل مبیع باشد، به آن حق حبس فروشنده گفته می شود. اگر زمان تحویل مبیع قبل از پرداخت موعد ثمن باشد فروشنده حق حبس نخواهد داشت.سازنده و مالک در طول ساخت و ساز ملک می توانند واحد یا واحدهایی را پیش فروش کنند. این امر بیشتر از سوی سازنده که نیاز به تامین مالی دارد صورت می پذیرد. البته مشروط به اینکه پیش فروش توسط مالک منع نشده باشد.یکی از مواردی که در قراردادهای پیش فروش می آید ثمن قرارداد و مواعد اقساط می باشد. در این معامله ثمن به طور تدریجی به پیش فروشنده پرداخت می شود.لکن طرفین جهت تاخیر در پرداخت، ضمانت اجرای روزانه یا مبلغ ثابت یا درصدی شرط می کنند.‌ چراکه ممکن است با عدم پرداخت اقساط پیش فروشنده توانایی مالی ادامه عملیات را نداشته باشد.اگر پیش خریدار در مواعد مشخص ثمن را نپردازد، طرف قرارداد می تواند علاوه بر ثمن، خسارات وارده را نیز مطالبه کند. مقررات مربوط به حق حبس و سایر موارد همان مذکور در مقاله می باشد.

مواد مرتبط در قانون مدنی :

ماده ۳۴۴ 

اگر در عقد بیع شرطی ذکر نشده یا برای تسلیم مبیع یا تادیه قیمت موعدی معین نگشته باشد بیع قطعی و ثمن حال محسوب است مگر‌ این که بر حسب عرف و عادت محل یا عرف و عادت تجارت در معاملات تجارتی وجود شرطی یا موعدی معهود باشد اگر چه در قرارداد بیع ذکری‌ نشده باشد.

ماده ۳۶۲ 

آثار بیعی که صحیحاً واقع شده باشد از قرار ذیل است:
۱) به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن می‌شود.
۲) عقد بیع بایع را ضامن درک مبیع و مشتری را ضامن درک ثمن قرار میدهد.
۳) ‌عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم مینماید.
۴) ‌عقد بیع مشتری را به تادیه ثمن ملزم می‌کند.

ماده ۳۷۶ 

در صورت تاخیر در تسلیم مبیع یا ثمن ممتنع اجبار به تسلیم میشود.

ماده ۳۹۴ قانون مدنی

مشتری باید ثمن را در موعد و در محل و بر طبق شرایطی که در عقد بیع مقرر شده است تادیه نماید.

اگر مبلغ ثمن ، وجه نقد از نوع وجه رایج باشد خواهان می تواند ضمن دادخواست خسارت تاخیر تادیه ثمن را نیز مطالبه کند

البته اگر در قرار داد وجه التزامی جهت تاخیر خریدار از پرداخت ثمن در نظر گرفته شده باشد ، نمی توان خسارت تاخیر تادیه را مطالبه کند.

چنانچه در خصوص موضوع سوال و یا پرونده ای داشته باشید می توانید در ساعات اداری با وکلای موسسه حقوقی محمد رضا مه دادگر تماس بگیرید.

09121597687

02177724264

02177723606

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *