عواقب عدم ثبت چک صیادی در سامانه به قلم وکیل
ثبت چک صیادی در سامانه صیاد
سامانه صیاد در واقع سامانهای است که برای نظارت بر صدور چک و دستهچک ایجاد شده است.
در واقع این سامانه به صورت یکپارچه بر صدور چک در کشور نظارت کرده و کسانی را که دارای چک برگشتی باشند، ممنوع از گرفتن دستهچک خواهد کرد.
بر اساس قانون، افراد برای صدور چک مکلفند تا هویت دریافتکننده، تاریخ و مبلغ چک را با ذکر شناسه چک در سامانه صیاد ثبت کنند.
البته این امر صرفا در مورد چکهای صیادی جاری است.
این چکها در محل امضای صادرکننده، این عبارت بر روی آن ها درج شده است: «کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است.»
پس دقت داشته باشید که ما در این مقاله صرفا در مورد چکهای صیادی سخن میگوییم.
درصورتیکه مالکیت چکها در سامانه صیاد ثبت نشده باشد، مشمول قانون صدور چک نبوده و بانکها مکلفند از پرداخت وجه آن خودداری نمایند.
پس تا اینجا متوجه شدیم که تمامی چکهای صیادی برای آن که دارای اعتبار بوده و اساسا چک محسوب شوند، باید لزوما در سامانه صیاد ثبت گردند.
عدم ثبت چک صیادی توسط صادرکننده
ثبت نکردن چک در سامانه صیاد، برای صادرکننده عواقب جدی مانند صدور چک ندارد و کسی که چک را دریافت میکند، باید حتما به این نکته توجه داشته باشد.
به عبارت دیگر، اگر چک صیادی در سامانه ثبت نشود، اساسا فاقد عنوان چک خواهد بود. شاید بپرسید مگر چک چه مزیتی دارد که عنوان «چک» داشتن برگه کاغذ، تا این حد مهم است؟
چک یکی از انواع اسناد تجاری است که قانون امتیازات ویژهای برای آنها در نظر گرفته است.
به عنوان مثال، شما بدون مراجعه به دادگاه و صرفا با در دست داشتن گواهی عدم پرداخت چک، میتوانید به دایره اجرای ثبت مراجعه و وجه چک را از اموال صادرکننده یا ضامنین چک وصول کنید.
همچنین اگر صادرکننده چک در حسابی غیر از حساب متصل به چک دارای وجه باشد، سیستم بانکی میتواند اقدام به وصول آن کند.
این مزیتها و مواردی دیگر سبب میشود تا چک به عنوان سندی تجاری دارای اهمیت بالایی باشد.
نکاتی در خصوص گم شدن چک صیادی به قلم وکیل
پس اگر چکی در سامانه صیاد ثبت نشد، دیگر عنوان چک و سند تجاری بر آن صدق نمیکند و بانک در قبال آن تکلیفی برای پرداخت پول نخواهد داشت.
پس اگر شما قصد گرفتن چک از فردی دارید، حتما از ثبت آن سامانه صیاد توسط صادرکننده مطمئن شوید.
عواقب عدم ثبت چک صیادی در سامانه
همانگونه که بیان شد، عدم ثبت چک صیادی در سامانه صیاد به معنی آن است که کاغذ امضاشده دیگر خواص چک را نخواهد داشت.
این یعنی شما دیگر امکان استفاده از مزایای سند تجاری را ندارید. در این جا این سوال پیش میآید: پس این چک که توسط صادرکننده صادر شده است، کاملا بیخاصیت است؟ پاسخ منفی است.
این چک تنها به عنوان سند بدهی مدنی به کار خواهد آمد.
یعنی شما برای وصول آن باید به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست مطالبه وجه از دادگاه کنید. طبیعتا این امر راهی دشوارتر و طولانیتر برای رسیدن به وجه مورد نظر خواهد بود.
انواع اجاره نامه به قلم وکیل پایه یک دادگستری