در این مقاله تصمیم داریم به سومین نوع دعاوی ملکی در ابتدا دعوای الزام به رفع ممانعت از حق بپردازیم
مبنای حقوقی دادخواست
چنانچه کسی مانع استفاده از حقوق قانونی شخصی در ملکی شود ممانعت از حق کرده است.بنابراین در دعوای ممانعت از حق خواهان از مراجع قضایی میخواهد تا مانعی را که سبب جلوگیری از بهره مندی از حقوق انتفاعی و ارتفاقی شده است را رفع کند.
برای اینکه دعوای ممانعت از حق به نتیجه برسد و دادگاه به رفع ممانعت رای بدهد باید شرایط ذیل فراهم باشد.
1:سبق تصرف خواهان:یعنی خواهان ثابت کند که از حق مورد نظر استفاده میکرده است مثلا از حق عبور در ملک مجاور استفاده میکرده است.
2:ممانعت فعلی خوانده:باید ثابت شود که خوانده از حق فعلی خواهان ممانعت کرده است.مثلا خواهان را از ملکی که به عنوان حق انتفاع در تصرف داشته اخراج کرده است.
3:عدم رضایت خواهان:باید این ممانعت بدون حق و بدون رضایت خواهان بوده باشد.
جهت مشاوره با وکلای موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر میتوانید با شماره های 77723606 و 77724264 تماس بفرمایید
خواهان دعوا صاحب حق ارتفاق یا انتفاع است که از حق خود محروم شده است.خوانده هم کسی است که خواهان را از حقش جلوگیری کرده است.کسی که ممانعت از حق کرده ،ممکن است مالک ملک مجاور یا شخص دیگری باشد.
مرجع صالح برای رسیدگی
دعاوی ملکی مربوط به املاک یا حقوق راجع به انها باید در دادگاه محل وقوع ملک مطرح شود.
نحوه اجرای رای
دعوای ممانعت از حق به محض صدور رای بدوی قابلیت اجرایی دارد و تجدیدنظر از ان اجرای حکم را به تاخیر نمی اندازد.بنابراین پس از صدور حکم،اجراییه صادر و رای اجرا میشود.
برخی نکات کلیدی در خصوص دعاوی ملکی
1:در دعوای ممانعت از حق دادگاه وارد دلایل مالکیت ملک نمیشود.هم چنین دلایل احتمالی خوانده در مورد مالکیت وی بر ملک مورد نظر تاثیری در این دعوا ندارد.
2:در این دعوا مانند دعوای تصرف عدوانی دادگاه صرفا به این موضوع رسیدگی میکند که ایا خواهان دارای حق انتفاع یا حق ارتفاق بوده است و ایا خوانده از چنین حقی ممانعت کرده است یا خیر؟
3:ممانعت شخص از حق ممکن است،واجد وصف کیفری نیز باشد.
ب:الزام به رفع مزاحمت
مبنای حقوقی دادخواست
در دعوای رفع مزاحمت از ملک،متصرف ملک درخواست جلوگیری از مزاحمت شخصی را مطرح میکند،بدون اینکه ملک را از تصرف متصرف خارج کرده باشد،نسبت به تصرفات او مزاحمت ایجاد کرده است و اجازه بهره برداری مناسب از ملک را نمیدهد.بعنوان مثال ممکن است شخصی با تخلیه نخاله و زباله در ورودی دیگری امکان ورود سهل و بدون زحمت مالک ویا متصرف را از وی سلب کند.گ
در دعوای مزاحمت باید ارکان ذیل موجود باشد:
1:تصرف سابق خواهان بدون مزاحمت
2:مزاحمت فعلی خوانده بدون رضایت خواهان
3:غیر قانونی بودن مزاحمت خوانده
طرفین دعوا
خواهان دعوی کسی است که نسبت به تصرفات او مزاحمت شده است.مزاحمملک نیز خوانده دعوی میباشد.
مرجع صالح برای رسیدگی
دعاوی مربوط به انلاک و حقوق راجع به ان ها باید در دادگاه محل وقوع ملک طرح شود.
نحوه اجرای رای
در دعوای الزام به رفع مزاحمت بلافاصله بعد از صدور رای بدوی و قبل از قطعیت ان اجرا میشود و تجدیدنظرخواهی محکوم علیه تاثیری در اجرای حکم ندارد
از انجا کهخواهان،بازگرداندن تصرف خود را از دادگاه نمیخواهدتصرف دادن ملک موضوعا خارج از دعواست.
برخی نکات کلیدی دعاوی ملکی
1:در دعوای رفع مزاحمت محکمه صرفا باید تصرف خواهان را احراز کند و نیازی نیست نسبت به موضوع مالکیت رسیدگی کند.
2:در دعوای رفع مزاحمت بر خلاف دعوای تصرف عدوانی خواهان بازگرداندن تصرف خود را نمیخواهد بلکه فقط نسبت به مزاحمت طرف مقابل معترض است.
3:مزاحمت نسبت به ملک ممکن است، واجد وصف کیفری باشد.
در نهایت چنانچه سوالی در خصوص این مقاله با موضوع دعاوی ملکی قسمت 3 داشته میتوانید با شماره تماس 77723606 و 77724264 با وکلای متخصص امور دعاوی ملکی موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر در میان بگذارید.