جرم ورود به عنف چیست؟
به گفته وکیل کیفری جرم ورود به عنف به معنای ورود با تهدید به منزل یا مسکن دیگری است، که برای آن، در قانون، مجازات حبس شش ماه تا سه سال، در نظر گرفته شده است. به طور کلی هر فردی در جامعه دارای حریم شخصی و خصوصی می باشد که هیچ کس بدون اجازه آن حق ورود به حریم خصوصی وی را ندارد.
حتی اگر ورود افراد در راستای کشف جرم یا دستگیری شخص مرتکب جرم باشد به استثناء مواردی که شخص داراری مجوز قانونی و یا حکم مقام قضایی باشد. لذا، اگر خلاف چنین عملی باشد جرم ورود به عنف صورت گرفته است.
به معنای روشن تر هرگاه ورود به حریم خصوصی افراد بدون رضایت شخصی وی و بدون مجوز قانونی و به زور صورت بگیرد دارای عملی مجرمانه بوده و طبق قانون مجازات اسلامی برای چنین جرمی مجازات تعیین شده است.
حسب ماده 694 قانون مجازات اسلامی “هر کس در منزل یا مسکن دیگری به عنف یا تهدید وارد شود به مجازات از شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و در صورتی که مرتکبین دو نفر یا بیشتر بوده و لااقل یکی از آنها حامل سلاح باشد به حبس از یک تا شش سال محکوم میشوند.
مجازات جرم ورود به عنف چیست؟
حسب ماده 2 قانون مجازات اسلامی هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون، برای آن مجازات تعیین شده، جرم محسوب می شود. براساس این تعریف قانون از جرم، ورود به عنف در ماده 694 قانون مجازات اسلامی جرم انگاری گردیده است.
مجازات جرم ورود به عنف مطابق ماده 694 قانون مجازات اسلامی اینگونه “هر کس در منزل یا مسکن دیگری به عنف یا تهدید وارد شود به مجازات از شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و در صورتی که مرتکبین دو نفر یا بیشتر بوده و لااقل یکی از آنها حامل سلاح باشد به حبس از یک تا شش سال محکوم میشوند.
عناصر تشکیل دهنده جرم ورود به عنف
1 – عنصرقانونی جرم ورود به عنف
تا زمانی که قانونگذار برای رفتاری مجازات تعیین نکرده، انجام آن رفتار جرم محسوب نمی شود. جرم ورود به عنف در ماده 691 و 694 قانون مجازات اسلامی جرم انگاری گردیده است.
2 – عنصر مادی جرم ورود به عنف
رکن مادی این جرم یعنی ورود به منزل شخص دیگری با زور و اجبار حتی اگر خانه محصور باشد یا نباشد و بدون اجازه مالک و یا اینکه در ابتدا با رضایت مالک ورود کرده باشد اما در پایان با اخطار مالک از ملک وی خارج نشود. مانند شکستن در و پنجره ها، آسیب رساندن به بنا یا افراد، کتک زدن افراد و…
3 – عنصر معنوی جرم ورود به عنف
رکن معنوی این جرم عبارت است از داشتن آگاهی کامل مرتکب جرم به این که ملک مسکونی است و آگاهی به اینکه ملک متعلق به دیگریست و اراده و قصد ورود به ملک با اراده و علم کامل باشد. مانند بالا رفتن از دیوار، کلید انداختن و وارد خانه شدن و…
نحوه اثبات جرم ورود به عنف
برای اثبات این جرم نیاز به دلایل و مدارک قطعی و محکمه پسند می باشد. به همین جهت مدعی باید دلایلی محکم از جمله شهادت شهود برای اثبات جرم صورت گرفته ارائه نماید. البته با دیگر ادله هم می توان جرم ورود به عنف را اثبات نمود که این ادله شامل : فیلم های دوربین مدار بسته، گزارش کلانتری، تخریب خانه، ایراد و صدمات بدنی به اشخاص و به منزل و….
مراحل شکایت جرم ورود به عنف
اولین مرحله برای شکایت جرم ورود به عنف این است که شاکی پس از تنظیم شکوائیه، برای ثبت شکایت خود به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نماید . پس از ثبت شکایت پرونده به دادسرای محل وقوع جرم ارجاع می شود تا تحقیقات صورت گیرد.
سپس دادسرا بعد ازرسیدگی های اولیه و احراز مجرمیت شخص، پرونده را جهت رسیدگی به دادگاه ارسال می کند.
رسیدگی به جرم ورود به عنف در صلاحیت کجاست؟
رسیدگی به جرم ورود به عنف در صلاحیت دادگاه کیفری ۲ می باشد. در صورتی که نظر بازپرس بر وقوع جرم باشد با صدور قرار مجرمیت پرونده را به دادگاه کیفری 2 ارسال می نماید. قاضی دادگاه پس از بررسی ادله و مدارک و اخذ اظهارات طرفین مبادرت به صدور رای ( رای بر محکومیت یا تبرئه ) می نماید.
آیا ورود صاحبخانه به ملک خودش بدون اجازه مستاجر جرم است؟
در خصوص این مورد با توجه با اینکه ملک متعلق به موجر است اما در چنین مواقعی چون منافع ملک متعلق به مستاجر می باشد موجر حق ورود به منزل بدون اجازه مستاجر را ندارد و چنین عملی خلاف قانون بوده و مجازاتی را در بر خواهد داشت.
حال ممکن است موجر ادعایی بر خرابی ملک خود داشته باشد که این اعتراض و شکایت باید با مراجعه به دادستان محل وقوع ملک صورت گیرد تا با صدور حکم ورود به منزل که با حضور مامورین انتظامی می باشد بازدید از ملک انجام شود. در غیر اینصورت ورود به ملک بدون مجوز قانونی جرم محسوب می گردد و موجر مستحق مجازات می شود.
در چه صورتی مجازات جرم ورود به عنف تشدید می شود؟
مطبق ماده 694 قانون مجازات اسلامی هر کس در منزل یا مسکن دیگری به عنف یا تهدید وارد شود، به مجازات از شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و در صورتی که مرتکبان دو نفر یا بیشتر بوده و لااقل یکی از آنها حامل سلاح باشد به حبس از یک تا شش سال محکوم میشوند.
بنابراین در صورتی که مرتکبین جرم دو نفر یا بیشتر باشند ولااقل یکی از آنها حامل سلاح باشد جرم ورود به عنف تشدید می شود ( یعنی به حبس از یک سال تا 6 سال ) محکوم می شود.
آیا ورود به عنف جرم قابل گذشت است؟
مطابق ماده 104 قانون مجازات اسلامی جرم ورو به عنف ( ماده 694 قانون مجازات اسلامی) از زمره جرایم قابل گذشت می باشد و شروع و ادامه ی تعقیب و رسیدگی و اجرای مجازات منوط به شکایت شاکی و عدم گذشت او است.
وکیل متخصص در جرم ورود به عنف
اما نکته مهم و حائز اهمیت که باید به افراد خاطر نشان کرد این است که برای جلوگیری از هزینه های گزات و تلف کردن وقتشان از وکلای مجرب دادگستری کمک بگیرند و برای تنظیم شکواییه خود حتما به وکلا مراجعه نمایند.
چه بسا وکیل با بررسی پرونده به این نتیجه برسد که با ادله موجود جرم ورود به عنف شکل نگرفته است. لذا، وکیل با بررسی ادله و سایر مطالب مطروحه پیشنهاد به طرح دعوی فوق می نماید.
نمونه شکواییه ورود به عنف
موضوع جرم : ورود به عنف به منزل و تخریب
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان
با سلام
احتراماً به استحضار عالی میرساند؛ مشتکیعنه روز گذشته به بهانههای واهی به اینجانب حمله نموده و بنده برای فرار از چنگال نامبرده وارد منزل خود شدهام که مشارالیه نیز با تخریب درب منزل به عنف وارد منزل اینجانب گردیده است که با اقدام همسایهها مشتکیعنه دستگیر شده است؛ فلذا مستنداً به مواد ۶۷۷ و ۶۹۴ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) تقاضای رسیدگی و تعیین کیفر برای مشتکیعنه از محضر عالی مستدعی میباشد.
در خصوص موضوع تخریب طبق قانون که فاقد جنبه عمومی می باشد جز با شکایت شاکی خصوصی نمی توان به موضوع رسیدگی نمود، به لحاظ عدم وقوع جرم نسبت به شاکی و در خصوص ایجاد مزاحمت و ورود به عنف با توجه به عکس های ضمیمه پرونده و دفاعیات متهم با توجه به این که محل ورود حیاط می باشد و منزل مسکونی نیست و ورود به منزل صورت نگرفته است، فلذا به لحاظ جرم نبودن عمل مستنداً به ماده 177 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری حکم بر برائت متهم صادر و اعلام می نماید. رأی صادره حضوری محسوب و ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ، قابل اعتراض و رسیدگی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
درانتها هرگونه سوالی در مورد بحث ورود به عنف ومجازات آن دارید میتوانید با وکلای ما در موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگرتماس حاصل نمایید.
www.instagram.com/mehdadgar