منظور از کد رهگیری در مبایعه نامه چیست؟

منظور از مبایعه نامه چیست؟
مبایعه نامه یا بیع نامه نوشته ای در مورد قرارداد خرید و فروش است. در قراردادی که تنظیم می شود یک طرف معامله فروشنده و طرف دیگر خریدار است. در قرارداد طرفین تعهداتی به همدیگر می دهند. در بین مردم بعضا از کلمه قولنامه به جای مبایعه نامه استفاده می کنند که از لحاظ حقوقی اشتباه و این دو معنای متفاوتی دارند.

در واقع قولنامه سند تعهد به انتقال است و طرفین در آن به توافق می رسند که مال را در زمان و مکان مشخصی انتقال دهند یا اینکه قرارداد منعقد کنند. اما بیع نامه سندی عادی برای فروش مال منقول یا غیر منقول است که ثبت می گردد.

بیع نامه تنها مختص به املاک نیست و از طریق آن می توان تمام اموال غیر منقول و منقول را خرید و فروش کرد. مبایعه نامه سند رسمی نیست اما می توان در دفاتر ثبت اسناد رسمی آن را به سند رسمی انتقال داد. با اینکه بیع نامه سند رسمی نیست اما یک عقد لازم است و خریدار و فروشنده نمی توانند یک طرفه آن را به هم زنند یا اینکه فسخ نمایند.

در مبایعه نامه باید طرفین بر سر قیمت، زمان و چگونگی پرداخت و زمان تحویل اموال به توافق برسند. همچنین باید به تعهدات خود پایبند باشند. در صورتی که یکی از طرفین تعهد خود را انجام ندهد طرف مقابل می تواند از دادگاه مطالبه خود را تقاضا کند.

منظور از کد رهگیری در مبایعه نامه چیست؟
در گذشته به دلیل ثبت نکردن مبایعه نامه در سامانه ای یکپارچه زمینه کلاهبرداری فراهم بود. همچنین آمار و اطلاعاتی از حجم و تعداد معاملات وجود نداشت. با توجه به اینکه قولنامه های اعتباری آنچنانی نداشتند و از آن به عنوان یک پیش نویس استفاده می شد کد رهگیری برای قراردادهای خرید و فروش و اجاره اجباری شد.

TMIS سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است که بخاطر شفاف سازی معاملات راه اندازی شد. از سال 1387 به این طرف تمامی بنگاه های معاملاتی کشور موظف شدند تا مشخصات ملک، خریدار و فروشنده را در سامانه مذکور ثبت نمایند. بعد از تایید معامله در پرینت اطلاعات بارکد دو بعدی با کد رهگیری 13 رقمی چاپ خواهد شد. در این بارکد مشخصات خریدار، فروشنده و آدرس کامل ملک وجود دارد.

کد رهگیری در مبایعه نامه چه کاربردی دارد؟
اولین مزیت کد رهگیری این است که طرفین معامله این اطمینان را دارند که معامله معتبری انجام داده اند. در گذشته برخی از کلاهبرداران ملکی را به چندین نفر می فروختند اما با وجود کد رهگیری بر روی مبایعه نامه ها دیگر امکان فروش یک ملک به چند نفر را از بین می برد. برای خرید و فروش یک ملک کد پستی ملک لازم است به همین دلیل کد پستی در سامانه ثبت می شود و مالکیت آن ملک مشخص خواهد بود.

با وجود بارکد و کد رهگیری دیگر امکان مخدوش کردن مبایعه نامه وجود ندارد. همچنین اگر ملک در طرح های شهرداری قرار بگیرد مشخص است و خریدار از آن مطلع خواهد شد.

با وارد کردن کد رهگیری در سامانه ثبت معاملات و املاک کشور، طرفین می توانند از صحت معامله و اصلی بودن مبایعه نامه اطمینان پیدا کنند. با وارد کردن کد رهگیری در سامانه مشخصات مختص به قرارداد نمایان می شود.

قولنامه

چگونه می توان اصالت مبایعه نامه را تعیین کرد؟
قرارداد در سه نسخه چاپ خواهد شد که در هنگام ثبت و تایید قرارداد در سامانه کد رهگیری برای طرفین معامله از طریق پیامک ارسال می شود. در سه نسخه چاپ شده که یکی از آنها پیش مشاور املاک و دو نسخه دیگه به طرفین داده می شود کد QR درج شده است و برچسب هولوگرام نیز بر روی آن وجود دارد.

بعد از ثبت قرارداد می توانید در مورد اصالت آن از سامانه استعلام بگیرید. برای این کار باید به سایت ایران املاک مراجعه کنید و کد ملی و کد رهگیری خود را در قسمت استعلام کد رهگیری وارد کنید.

همچنین می توانید کد ملی و کد رهگیری مندرج در مبایعه نامه را به شماره 110203001 ارسال کنید تا نتیجه استعلام به گوشی همراه شما ارسال شود.

اگر مبایعه نامه کد رهگیری نداشته باشد در دادگاه معتبر نیست؟
تمامی قراردادها قابل پیگیری در مراجع قضایی هستند حتی اگر سندی هم وجود نداشته باشد شهادت شهود نیز به عنوان ادله قابل قبول است. اما مبایعه نامه با کد رهگیری در دادگاه اعتبار بیشتری دارد و رسیدگی به آن سریعتر انجام می شود.

اگر مبایعه نامه کد رهگیری نداشته باشد باید اول اصالت آن در دادگاه به اثبات برسد که زمان بر است و ممکن است دعاوی دیگری از جمله دستکاری یا غیر واقعی بودن مبایعه نامه مطرح شود که رسیدگی را زمانبر خواهد کرد.

در ارتباط با مسائل حقوقی اگر نیاز به مشاوره حقوقی با یک وکیل کاربلد دارید می توانید با موسسه حقوقی محمدرضا مه دادگر تماس حاصل نمایید.

www.instagram.com/mehdadgar

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *